ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија02/07/2020

ЗАДУЖЕЊЕ ОД 1.500.000 КМ ЗА САНИРАЊЕ ГУБИТАКА ЗБОГ ЕПИДЕМИЈЕ

 

ФОЧА, 2. ЈУЛА /СРНА/ - Одборници Скупштине општине Фоча усвојили су данас одлуку о задужењу од 1.500.000 КМ емисијом хартија од вриједности, а у сврху санирања губитака у буџету изазваних епидемијом вируса корона.

 

Одлуком је дефинисано да ће 700.000 КМ бити искоришћено за опремање новог обданишта, чија изградња је при крају, а остатак за асфалтирање градских улица и локалних путева, за доградњу котловнице и система гријања у спотском објекту "Партизан", те за набавку информатичке опреме за општинску администрацију.

Начелник општине Радисав Машић појаснио је да епидемија вируса корона угасила републички фонд из којег је, како је то раније општини било одобрено, требало да се финансира опремање обданишта, па је локална управа морала да се одлучи на овај корак да би нови објекат вртића био стављен у функцију.

Он је навео да су надлежне републичке институције општини Фоча омогућиле најповољније услове задуживања, тако да ће се, за разлику од других општина у Српској, које на сличан начин рјешавају губитке у буџету изазване короном, а које се задужују по каматним стопама од четири до 4,5 одсто, Фоча задужити по каматној стопи од 3,5 одсто.

Машић је истакао да ће сви у Фочи бити поносни на ново обданиште, које ће бити репрезентативан објекат, те да ће се на тај начин ријешити дугогодишњи проблем немогућности смјештаја великог броја дјеце, којих је тренутно стотину на листи чекања.

Он је додао да ће ова средства бити искоришћена за финансирање и других крупних инвестиција, попут завршетка обилазнице око Болнице и асфалтирања локалних путева, те да ново задужење неће утицати на ликвидност буџета, а укупна стопа задужености општине у односу на изворне приходе износиће девет одсто.

Начелник општинског Одјељења за финансије Мирјана Давидовић навела је да су због епидемије вируса корона приходи у првој половини године смањени за 1.500.000 марака, те да је тешко прогнозирати колики ће бити укупни губици до краја године.

Она је рекла да је задужење једна од мјера превазилажења тешке економске ситуације, те да ће бити потребно остварити и уштеде на одређеним буџетским ставкама које се неће односити на плате запослених нити на улагања у инфраструктуру.

Одлуку о задужењу подржало је 17 од присутних 19 одборника, међу њима и одборници опозиционог НДП-а, који су истакли да би било бесмислено стопирати завршетак вртића.

На данашњој сједници усвојена је и одлука о радном времену трговинских, занатских и услужних дјелатности на подручју општине, према којој ће недјеља бити нерадни дан током зимске сезоне, док ће љети, тачније од 1. маја до 1. октобра, рад недјељом трајати од 7.00 до 12.00 часова.

Изузетак су објекти чија је основна дјелатност продаја хљеба, пецива, свјеже тјестенине и колача, којима ће недјељом бити омогућен рад од 6.00 до 22.00, односно од 6.00 до 12.00 часова, те апотеке чија дежурства ће утврђивати локална управа.

Радно вријеме осталим данима у седмици за све објекте обухваћене овом одлуком је од 6.00 до 22.00 часа, изузев бензинских пумпи које могу да раде нон-стоп.


 

 

Улогујте се
Корисник:
Лозинка: