ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика02/07/2020

БЕСПОТРЕБНА БЛОКАДА ИМЕНОВАЊА

 

САРАЈЕВО, 2. ЈУЛА /СРНА/ - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик сматра да је беспотребно блокирано питање именовања, наглашавајући да је СДА та која почела са условљавањима и оспоравањима кандидата, што је лоша политика.

 

"Ми заговарамо приступ да све што је раније договорено остаје на снази све док се другачије не договори двије или све три политичке структуре. Тако да сматрам да је непотребно било зауставити сва та именовања и правити одређене просторе за спекулације. Вјерујемо да је СДА то чинио јер је желио да одржи подобне Србе из СДС-а и ПДП-а", рекао је Додик, који је и предсједник СНСД-а.

Он је за Н1 подсјетио на условљавање СДА у вези са именовањем министра за избјеглице и људска права.

"Досадашњи принцип је био да оне позиције које припадају одређеној националној квоти други не споре. СДА је ушао у процес оспоравања приједлога који је дошао раније са српске стране за министра за избјеглице и расељена лица. Што је можда и резутирало неким промјенама", рекао је Додик.

Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске истакао је да политика условљавања није добра јер се на исти начин може одговорити и у случају избора министра безбједности.

"То би било реципрочно. Покушаћемо у уторак да ријешимо то питање, уз осјећај и потребу да се то више не дешава", рекао је он.

Додик сматра да је Фахрудин Радончић, до подношења оставке на мјесту министра безбједности у Савјету министара добро радио свој посао, али да није био подржан од бошњачке компоненте у Предсједништву БиХ и Савјету министара.

"Оно што је он хтио да рашчисти би сваки нормалан министар радио. Тражио је да се земље из којих долазе мигранти више ангажују на идентификацији тих људи. Наравно одбијен је од бошњачког члана Предсједништва /Шефика Џаферовића/ и министра иностраних послова /у Савјету министара Бисере Турковић/, кадра СДА, те је сматрао да нема могућности било шта да уради и да сноси негативне посљедице", појаснио је Додик.

Српски члан Предсједништва је истакао да не жели сносити посљедице чињенице да се неко у БиХ шпекулативно бави питањем миграната.

"Имали смо одличног министра који није могао ништа да уради, а ако се жели довести неко ко би био у функцији политика које је напао сам Радончић, онда смо против њих", рекао је Додик.

Он је подсјетио да се /кандидат СДА за министра безбједности/ Селмо Цикотић није показао коректним док је био министар одбране због тенденциозних извјештаја и лошег односа према Србима и Републици Српској.

"Ту се провлачи могућност да не дамо подршку свему томе. Али, о томе ћемо да видимо у уторак. СДА је направила проблеме, оспоравајући кандидате који долазе из других народа, па зашто онда не би било логично да други народи оспоравају кандидате који долазе из СДА?", упитао је Додик и истакао да се залаже за рјешење да се деблокирају сви процедурално завршени случајеви по питању именовања, попут оних у Регулаторној агенцији за комуникације и Агенцији за истраге и заштиту БиХ.

Одговарајући да питање да ли Осман Мехмедагић може остати на челу Обавјештајно-безбједносне агенције /ОБА/, Додик је навео да није учествовао ни у каквом разговорима или радним тијелима који су ту тему имали на дневном реду.

"Знам да је парламентарна комисија затражила да дотични господин достави документацију о свом образовању. Немам појма шта се ту дешава. Не пратим његов рад као што он прати наш. Знам да се ОБА понаша противно закону и да има много послова који се раде тенденциозно", рекао је Додик.

Као примјер навео је питање запошљавања подобних Срба за СДА, али и чињеницу да је у прошлости постојао оперативан налог да се прати руководство Републике Српске и Србије.

"Проблем су изазвали ови из СДА чињеницом да су побјегли од принципа који је важио свих претходних година, а то је да они који имају право на одређену позицију предлажу и да то не може бити оспорено од других ако постоји договор о томе. Договор о директору ОБА још не постоји и нисам питан за то, али мислим да је на правом трагу парламентарна комисија која тражи испуњавање законских услова", рекао је српски члан Предсједништва БиХ.

Додик је навео да за лица који испуњавају законске услове за именовања не би требало да имају проблема, али да се за Мехмедагића, који је са лажном дипломом могао да обавља претходни мандат четири године, поставља питање вјеродостојности.

Кад је ријеч о именовању директора Управе за индиректно опорезивање /УИО/ и претензије СДА за ту функцију, Додик је рекао да ће, можда, то питање бити отворено на састанку у уторак.

"Рећи ћу да су од почетка формирања УИО, били директори и Хрвати и Бошњаци, али никада није био Србин. И да у том погледу, ако се држимо неких прича о ротацији, равноправној заступљености конститутивних народа и ми претендујемо на то. Рационално имао разлог да поставимо питање наше заступљености. Али у сваком случају не бих ништа прејудицирао. Знам из неких наговјештаја да СДА тражи да се око тога договори са ХДЗ-ом. Али исто тако мислим да ће се морати договарати и са нама око тога", додао је Додик.

Кад је ријеч о мигрантској криза и изјави да треба стерилисати Републику Српску од миграната, Додик је појаснио да је мислио стерилну политичку ситуација у смислу да то питање не постане политички проблем у Српској.

"Како је то неко други разумио и хтио тенденционо да прикаже - то је њихов проблем. Проблем миграната је снажно отворио Радончић оставком, тврдећи да постоје структуре у оквиру званичних институција који се тиме баве организовано, на шпекулативан начин", рекао је Додик.

Он је подсјетио да Радончић тврди да је више од 3.000 људи из Пакистана или неких других земаља добило лажне визе за улазак у БиХ.

Додик је рекао да се залаже да се прича око мигрантске кризе рјешава рашчишћавањем ситуације у вези секулативниог приступа одређених службеника амбасада БиХ у неким земљама, а након тога да се постигне договори да се мигранти депортују из БиХ.

"Депортација не значи увијек и да се врате у земљу из које су дошли јер многи крију одакле долазе", рекао је Додик, наводећи да су политике појединих западних земаља, које су због потребе за свјежом радном снагом, отворили, па нагло затворили своје границе, у БиХ направили паркиралиште за мигранте.

Српски члан Предсједништва БиХ је нагласио да ће учинити све да мигранти у Републици Српској не постану безбједносно питање.

Кад је ријеч о проблему постављања одлагалишта нуклеарног отпада на подручју Трговске горе, Додик је подсјетио да је Предсједништво БиХ у вријеме његовог предсједавања донијело низ закључака који су поставили политику БиХ по питању и тражила се могућност да се разговара са надлежним у Хрватској по том питању, а уколико то не буде могуће да буду покренути међународни спорови.

"У међувремену, имате разне нивое опструкције и у Хрватској и у БиХ. Свакако вјерујем да ће се око тог питања окупити сви у БиХ јер не ради се, како то у политичком Сарајеву настоје да представе, само о угроженом подручју Новог Града у Републици Српској већ и о чињеници да то може да угрози и људе који живе у Бихаћу, Крупи и другим мјестима", рекао је Додик.

Он сматра да се у БиХ треба окупити и одбацити могућност да Хрватска реализује своје намјере да на Трговској гори прави складиште за нуклеарни отпад.