ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво02/07/2020

ИЗМЈЕСТИТИ ОТПАД У РОКУ ОД 24 ЧАСА

 

ДРВАР, 2. ЈУЛА /СРНА/ - Општинско вијеће Дрвара затражило је да надлежни инспекцијски органи у року од 24 часа наложе одговорним физичким и правним лицима и другим органима измјештање текстилног отпада из Италије истовареног у некадашњу фабрику "Грмеч", ради заштите и безбједности грађана, рекла је након сједнице начелник општине Душица Рунић.

 

Рунићева је, обраћајући се грађанима окупљеним испред зграде општине, рекла и да се другим закључком, који је Вијеће вечерас донијело, тражи од Инспектората Федерације БиХ /ФБиХ/ и кантоналне Управе за инспекцијске послове да без одгађања буду предузете све законом предвиђене мјере на утврђивању поријекла и штетности ускладиштеног отпада сумњивог садржаја на локалитетима у Дрвару.

Вијеће захтијева и испитивање свих физичких и правних лица и спровођење истраге о умијешаности у превоз и складиштење отпада на подручју ове општине.

"Тражимо од Министарства туризма и заштите животне средине да се хитно изјасни на околности одобрења прекограничног превоза отпада предузећу `Кром рециклажа`, имајући у виду да је одлагање истог забрањено на територији ФБиХ", нагласила је Рунићева.

Она је навела да ће инспекција сутра изаћи на терен и да ће општина Дрвар, уколико се утврди да је претрпјела било какву штету, тражити надокнаду.

Предсједник Општинског вијећа Дрвар Милан Кунић рекао је, обраћајући се грађанима испред зграде општине, да је ванредна сједница Вијећа заказана за понедјељак, 6. јул.

Окупљени грађани су једногласно рекли да се, уколико текстилни отпад не буде одвезен из Дрвара у датом року, поново окупљају сутра увече.

Увозник рециклажног материјала је предузеће "Кром рециклажа", регистровано у Дрвару. Власник Родољуб Динић рекао је Срни да је све рађено према прописима, и да је отпад депонован у халама које је предузеће изнајмило.

Он тврди да је ријеч о безопасном отпаду.

"Све до сада је рађено по законима, истина ће изаћи на свјетло дана. Ако је у складу са дозволама које смо ми добили од ваше државе ми ћемо реаговати и тражити правду правосудним путем, тужбама. Ако није у складу, односно опасан је, онда ће ваша држава према нама вјероватно тражити правду", рекао је Динић, који је за Срну послао дозволе које су му издате од институција БиХ.

Стотињак грађана Дрвара блокирало је данас путни правац према Босанском Грахову због отпада смјештеног у кругу некадашње фирме "Грмеч", тврдећи да је текстилни отпад истоварен и испред некадашње фирме "Унис".

Становници Босанског Грахова блокирали су раније данас путне правце према Дрвару, Ливну и граничном прелазу Стрмица ка Хрватској као знак протеста што је у центар града истоварен рециклажни отпад из Италије.