ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Српска памти04/07/2020

КОЗАРА СИМБОЛ ОТПОРА

 

МРАКОВИЦА, 4. ЈУЛА /СРНА/ - Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Владе Србије Зоран Антић изјавио је данас да је Козара стартише Срба у Другом свјетском рату и симбол отпора, страдања и борбе српског народа за опстанак.

 

"Ни ковид-19, ни било шта нас не може спријечити да будемо заједно са нашим народом у Републици Српској", рекао је Антић новинарима на Мраковици гдје се данас обиљежава 78 година од Битке на Козари.

Он је навео да је српски народ у 18, 19. и 20. вијеку дао много жртава у борби за слободу, а против свих оних који су жељели да Срби нестану на овим просторима.

"Када говоре о томе да смо ми геноцидни, напротив, геноцид је извршен над српским народом, српски народ је највише страдао и сви су дужни да поштују српске жртве", рекао је Антић.

Он је најавио да ће се Влада Србије трудити да заједно са Владом Српске на свим могућим мјестима, на сваком камену, обиљежимо страдање било којег српског борца и цивила и недужног лица које је дало свој живот.

Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић рекао је да је ова планина некада хучала од експлозија граната, бомбардовања авионима и штектања митраљеза, а да данас живи мирно и да народ с Козаре данас шаље поруке мира.

"Култ сјећања на страдали народ и борце Козаре се настоји одржати у свим условима да млађе генерације вјечно памте страшне догађаје и тешка времена на легендарној планини", додао је Ђаковић.

У име институција Репубике Српске, вијенац су положили предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и министар рада и борачко инвалидске заштите Душко Милуновић, који је и предсједник Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова.

У име Владе Србије Антић је, са представницима удружења која његују сјећање на Други свјетски рат, положио вијенац код Централног споменика.

Руже су положили представници конзулата Србије у Бањалуци, руске Амбасаде у БиХ, градова Приједор и Градишка, општина Нови Град, Костајница, Козарска Дубица, Лакташи и Србац, СУБНОР-а, Удружења логораша Другог свјетског рата из Републике Српске, Удружења Јасеновац из Бањалуке, Борачке организације Републике Српске и других организација од јавног интереса и проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата.

Данашњем обиљежавању 78 година од Битке на Козари присуствовао је ограничен број званица у складу са епидемиолошким мјерама.