ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Српска памти04/07/2020

ПОСЛАНИЦИ СУТРА НА ОБИЉЕЖАВАЊУ СТРАДАЊА СРБА У ПОДРИЊУ

 

БАЊАЛУКА, 4. ЈУЛА /СРНА/ - Делегација Народне скупштине Републике Српске присуствоваће сутра у Братунцу обиљежавању страдања Срба у Подрињу.

 

Делегација Народне скупштине Републике Српске, коју чине посланици Младен, Поповић, Споменка Стевановић, Костадин Васић и Саво Вулић, присуствоваће у 11.00 часова парастосу на Градском гробљу у Братунцу, саопштено је из кабинета предсједника Народне скупштине Републике Српске.

На гробљу у Братунцу сутра ће бити служен парастос за 3.265 Срба из средњег Подриња погинулих у одбрамбено-отаџбинском рату, међу којима су и они побијени на Петровдан прије 28 година у селима око Сребренице и Братунца.

На Петровдан 1992. године у селима око Сребренице и Братунца у нападу муслиманских снага погинуло је 69 Срба, а 22 је заробљено, па убијено.

Због актуелних епидемиолошких мјера ове године обиљежавање ће бити скромније и са ограниченим бројем учесника за разлику од претходних година када је годишњицама страдања присуствовао велики број званица и грађана.

Парастос ће бити служен у 11.00 часова, а након тога ће уз централни спомен-крст на братуначком гробљу цвијеће положити делегације институција Републике Српске, Владе Србије, Амбасаде Русије у БиХ, републичких организација проистеклих из рата, борачких организација и општина из регије Бирач, те 3. пјешадијског Република Српска пука Оружаних снага БиХ.

За бројне масовне злочине над Србима, које су муслиманске снаге из Сребренице под командом Насера Орића починиле од 1992. до 1995. године, још нико није одговарао.