ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура06/07/2020

ТРИ СРПСКА ФИЛМА НАГРАЂЕНА НА ФЕСТИВАЛУ У ЛОС АНЂЕЛЕСУ

 

БЕОГРАД, 6. ЈУЛА /СРНА/ - Филмови три српска аутора Маје Новаковић, Игора Ћорића и Иване Тодоровић награђени су на 15. Фестивалу филмова Jугоисточне Европе у Лос Анђелесу, који је због пандемије вируса корона одржан онлајн.

 

Документарац Маје Новаковић "А, сад се спушта вече", који приказује живот двије баке које живе изоловано у брдима између Братунца и Сребренице у Републици Српској, проглашен је најбољим у категорији кратког документарног филма.

"Природа је ентитет са којим старице причају, ослушкују га и поштују, а
филм Новаковићеве истиче нематеријалну културну баштину кроз приказ бајалица и ритуала против временских непогода, града и олује", навeдено је у опису остварења.

Радња филма је свакодневица или жанр-сцене живота на селу, које приказују брижност и блискост бака, како у њиховим узајамним односима, тако и у односу према природи, саопштено је из Филмског центра Србије.

Филм "Пролаз" Игора Ћорића, награђен као најбољи у селекцији краткометражног анимираног остварења, настао је под окриљем студија "Артраке", а синопсис у једној реченици гласи: "Мали дечак се супротставља непријатељу тотемом који је сам саградио од остатака свог племена".

Специјално признање у категорији кратког играног филма освојила је Ивана Тодоровић за филм "Када сам код куће".

Филм говори о Марији, која се након неколико година живота у иностранству враћа у породични дом да би се суочила са траумом из дјетињства.