ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика06/07/2020

ПОБЈЕДА ХДЗ-а ДОНОСИ ДОДАТНО ПОГОРШАЊЕ ПОЛОЖАЈА СРБА

 

БАЊАЛУКА, 6.ЈУЛА /СРНА/ - Предсједник Удружења радника и инвалида рада избјеглих из Хрватске са држављанством БиХ Никола Пузигаћа оцијенио је да ће побједа ХДЗ-а на парламентарним изборима у Хрватској допринијети додатном погоршању положају Срба у тој земљи.

 

"У последње вријеме у Хрватској расте десничарски усташки покрет. Мислим да је побједом ХДЗ-а положај Срба у Хрватској додатно усложњен и крајње неповољан, јер ће бити доведен у питање опстанак и оно мало Срба који су остали да живе у Хрватској", рекао је Пузигаћа Срни.

Он је истакао да ће бити крајње неповољан и положај избјеглих Срба из Хрватске у остваривању њихових имовинских, станарских и пензионих права у тој земљи.

"У Хрватској је Србима одузето 50.000 станарских права, а у посљедње вријеме Србима, који су због вируса корона били на лијечењу у Србији или Републици Српској, бесправно се одузима стамбено збрињавање у већим хрватским градовима као што су Загреб и Вараждин", рекао је Пузигаћа.

Он је нагласио да је неприхватљиво да ЕУ годинама прећуткује дискриминаторски однос хрватских власти према Србима у Хрватској у остваривању њихових стечених права у тој земљи, као што су имовинска, станарска, радна и пензиона права.

Андреј Пленковић и ХДЗ побједници су парламентарних избора у Хрватској, подаци су Државне изборне комисије.

До 2.00 часа иза поноћи пребројано је више од 98 одсто гласова и ХДЗ је освојио 66 мандата, јавили су хрватски медији.