ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво06/07/2020

ЕУ УКЉУЧЕНА У ПРИПРЕМУ ЗАКОНА ЗА УВОЂЕЊЕ ИМОВИНСКИХ КАРTОНА ЗА СУДИЈЕ И TУЖИОЦЕ

 

МОСTАР, 6. ЈУЛА /СРНА/ - Шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Сатлер изјавио је данас да је Делегација ЕУ у БиХ укључена у припрему новог закона који предвиђа увођење имовинских картона за судије и тужиоце и изразио наду да ће се то рјешење ускоро наћи у парламенту БиХ.

 

"Владавина права јесте алфа и омега европских интеграција. Tо ће бити тема број један када се отворе преговори о приступању БиХ ЕУ. ЕУ улаже пуно пажње том сектору. Ви сте свједоци да многи грађани нису задовољни радом правосуђа и Високог судског и тужилачког савјета /ВСTС/. ЕУ се ангажовала и почели смо радити на унапређењу. Ријеч је о конкретном захвату да се унаприједе провјере интегритета, односно увођењу имовинских картона за судије и тужиоце. Надам се да ће се то ускоро наћи у парламенту", рекао је Сатлер новинарима у Мостару, коментаришући његове раније критике на рад ВСTС-а.

Он је позвао грађане да се укључе и да се њихов глас чује и да помогну у унапређењу владавине права.

Сатлер је рекао да није упознат о приједлогу закона о јавним набавкама који ће посланици ДФ-а у Представничком дому Парламента БиХ упутити у парламентарну процедуру, али је навео да је веома битно да такав закон буде усвојен.

"ЕУ је прије годину и по на сто ставила модеран закон о јавним набавкама, али он није доспио у фокус надлежних. Да је тај закон усвојен мислим да бисмо избјегли многе од афера које смо видјели посљедњих мјесеци, укључујући и аферу са респираторима. Tо још једном наглашава значај ЕУ и усвајање закона који су у складу са законима ЕУ", навео је Сатлер.

Он је напоменуо да постоје законска рјешења која су на столу и која су усклађена са европским.

"Важно је да тај закон буде усвојен и да ниједна марка пореских обвезника не буде потрошена како не треба", рекао је Сатлер.