ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво07/07/2020

ЛАЗИЋ: БОШЊАЧКИ ЗВАНИЧНИЦИ МАНИПУЛИШУ ЖРТВАМА У СРЕБРЕНИЦИ

 

БАЊАЛУКА, 7. ЈУЛА /СРНА/ - Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Вељко Лазић сматра да бошњачки званичници у Сарајеву годинама свјесно манипулишу жртвама у Сребреници, што потврђује и најновија информација да су на спомен-плочама у Меморијалном центру у Поточарима бошњачким жртвама страдалим јула 1995. године уклесана имена 79 Бошњака који су након 2003. године били живи.

 

Лазић је рекао Срни да породице погинулих из Републике Српске од првог дана оправдано сумњају да у Поточарима има укопаних српских тијела, те да међу именима страдалих Бошњака има људи који су и данас живи.

Према његовим ријечима, бошњачка страна и не крије да тамо сахрањује страдале на подручјима далеко од Сребренице и у периоду изван јула 1995. године и приказују их као сребреничке жртве.

Он је подсјетио да је Емир Суљагић раније отворено признао да је његов отац страдао 1992. године у Вољевици, код Братунца, а да је сахрањен у Поточарима и приказан "као жртва геноцида".

"Мислим да Међународна комисија за истраживање догађаја у Сребреници и сребреничкој регији у периоду 1992-1995. године догађаје мора посматрати кроз цијели ратни период, а не само у јулу 1995, како би се дошло до праве истине о догађајима у Сребреници", каже Лазић.

На спомен-плочама у Меморијалном центру у Поточарима бошњачким жртвама страдалим јула 1995. уклесана су имена 79 Бошњака који су након 2003. године били живи, а дио њих је жив и данас, наведено је у документацији агенција које су истраживале овај догађај, а која се налази у посједу портала "Бањалука.нет".

Из документације је видљиво је да се на спомен-плочама у овом меморијалном центру налазе имена најмање 79 лица бошњачке националности, а која су након 2003. године имала пријављено мјесто пребивалишта на подручју БиХ, односно осам година након догађаја у Сребреници из јула 1995.