ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво07/07/2020

ПОЗИВ ДИПЛОМАТАМА НА ХИТАН САСТАНАК НАКОН ПРЕСУДЕ МУЈАНОВИЋУ

 

САРАЈЕВО, 7. ЈУЛА /СРНА/ - Министар иностраних послова у Савјету министара Бисера Турковић данас је на хитне консултације у Сарајево позвала амбасадора БиХ у Србији Аиду Смајић поводом првостепене пресуде Вишег суда у Београду некадашњем управнику војничког притвора "Илиџа" у Храсници Хусеину Мујановићу због ратног злочина против српских цивила.

 

Смајићева је позвана на консултације поводом изрицања првостепене пресуде Мујановићу, који је држављанин БиХ, саопштено је из ресорног министарства.

Састанак би требало да буде одржан у сједишту Министарства иностраних послова у Савјету министара у Сарајеву.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић позвао је данас на хитан састанак амбасадора Србије у БиХ Александра Ђорђевића.

Одјељење за ратне злочине Вишег суда у Београду осудило је јуче на 10 година затвора некадашњег управника војничког притвора "Илиџа" у Храсници Хусеина Мујановића због кривичног дјела ратни злочин против цивилног становништва.

Мујановић је осуђен због притивзаконитог затварања, нечовјечног поступања, издавања наредби и учествовања у наношењу повреда телесног интегритета од јула 1992. до октобра 1992. године.

Предсједник Удружења логораша Сарајевско-романијске регије Слободан Мркајић истакао је да је, према његовим сазнањима, кроз храсничке логоре прошло 350 до 400 људи и да је Мујановић мучио Србе по преписаном рецепту из логора "Мусала" и "Челебићи".

"Глад, батине, испирање мозга, излагање сунцу, лежање на бетону, тјерање на међусобну тучу, пијење мокраће, одвођење на принудни рад, клање, пуцање у главу, све су то радили, на некоме више, на некоме мање", навео је Мркајић.

Он је додао да је међу затвореницима било и жена које су силоване, а које, на његово изненађење, неће о томе да причају.