ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија07/07/2020

ПОСЛАНИЦИ РАСПРАВЉАЈУ О ХИТНОСТИ ПОСТУПКА ЗА ПРИЈЕДЛОГ ЗАКОНА О БУЏЕТУ

 

САРАЈЕВО, 7. ЈУЛА /СРНА/ - Посланици Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ почели су расправу о хитној процедури за усвајање Приједлога закона о буџету институција и међународних обавеза БиХ за ову годину у износу од 996.000.000 КМ, против које су посланици ХДЗ-а.

 

Посланик Борјана Кришто /ХДЗ/ рекла је током расправе да није добра пракса овог дома да се усваја по хитном поступку, те предложила посланицима да овај приједлог закона разматрају и усвоје у редовној процедури.

"Ово говорим јер је за мене и мој клуб неприхватљиво да се Приједлог буџета разматра по хитном поступку. Ово говорим из разлога што је Заједничка комисија парламента БиХ утврдила и одобрила захтјев за додјелу средстава за буџет БиХ. Ми бисмо требали да будемо ти који поштују пословничке процедуре", рекла је Кришто.

Кришто је, реплицирајући посланицима који су критиковали њен став, истакла да нема ништа против усвајања буџета, него да је против хитне процедуре.

Посланик Халид Гењац /СДА/ истакао је да Централна изборна комисија БиХ /ЦИК/ не може почети с припремом бирачког материјала ако нема средстава из буџета.

"Предложио бих да гласамо по хитној процедури за коју ће мој клуб бити.
Ако се усвоји хитна процедура предлажем закључак да Представнички дом задужује Колегијум на начин да се до краја седмице усвоји буџет“, рекао је Гењац.

Посланик Предраг Кожул /ХДЗ/ рекао је да се као предсједник Комисије за финансије и буџет први пут сусреће са ситуацијом је Комисји онемогућено да расправља о буџету.

"У разним фазама смо разматрали буџет, понекад и касно, али смо га увијек разматрали и имали могућност да интервенишемо", рекао је Кожул, додајући да је ово лоша пракса.

Посланик СДП-а Зукан Хелез истакао је током расправе да примједбе које је изнијела Криштова у вези са хитном процедуром не стоје.

"Седми је мјесец и потрошили смо више од пола буџата, а она тврди да нема ниједан аргумент да се иде по хитној процедури. Требало је да иде још прошле године по хитном поступку", рекао је Хелез.

Посланик ДФ Џенан Ђонлагић нагласио је да се буџет за текућу годину усваја, нажалост, у другој половини фискалне године с обзиром на то да се земља финансира сходно одлукама о привременом финансирању.

Он је рекао да су оправдани разлози за разматрање буџета по хитном поступку, истичући да ће подржати разматрање буџета по хитном поступку.

Јасмин Емрић из А-СДА рекао је да није добро да се буџет усваја по хитном јер се у том случају не могу подносити амандмани.

"Како ћу поднијети амандман? Негативно је да као посланици не можемо учествовати у доношењу буџта јер ми је одузето права да било шта поправим и укажем на нешто и да се издвоје средства за нешто што треба финансирати. Није добра пракса и ове ствари се требају мијењати", рекао је Емрић.

Посланик Алма Чоло /СДА/ подсјетила je да Приједлог закона о буџету прати законодавни поступак, те да овај дом може данас усвојити Приједлог буџета по хитном поступку ако постоји оправданост за хитност.

"Данас постоји разлог за хитност, јер су у Приједлогу буџета предвиђена средства за одржавање локалних избора у новембру. Мислим да је то главни разлог зашто треба да иде по хитно процедури", појаснила је Чоло.

Посланик Наше странке Предраг Којовић рекао је током расправе да уважава разлоге које су Кришто и Кожул навели када су говорили да сваки буџет треба проћи јавну расправу.

"Постоји морална дилема и поучени мостарским искуством гласаћемо за хитну процедуру јер је одржавање локалних избора у новембру", рекао је Којовић.

Предсједавајући Представничког дома Небојша Радмановић дао је паузу до 15.00 часова, када би посланици требали наставити расправу о хитности поступка усвајања Приједлога закона о буџету. /наставиће се/нч/бм