ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика07/07/2020

ИСПУЊЕН ЈОШ ЈЕДАН ЗАХТЈЕВ ИЗ МИШЉЕЊА ЕВРОПСКЕ КОМИСИЈЕ

 

САРАЈЕВО, 7. ЈУЛА /СРНА/ - Представници Заједничке радне групе за израду стратешког оквира за реформу јавне управе 2018-2022. године данас су усагласили текст Акционог плана за реформу јавне управе, документа који је један од кључних приоритета из Мишљења Европске комисије о апликацији БиХ за чланство у ЕУ, саопштено је из Канцеларије координатора за реформу јавне управе.

 

У саопштењу се наводи да се мјере у Акционом плану односе на јачање капацитета јавне управе кроз имплементацију принципа и достизање принципа и стандарда земаља ЕУ, успостављање кориснички оријентисане и транспарентне јавне управе, изградњу професионалног и деполитизованог службеничког система заснованог на мерит систему и успостављање рационалне, кохерентне, ефикасне, ефективне и одговорне организационе структуре јавне управе на сваком нивоу управне власти.

Координатор за реформу јавне управе БиХ Драган Ћузулан изјавио је да ће коначно БиХ пред Брисел, односно чланове Специјалне радне групе која засједа сутра, доћи са добрим вијестима о деблокади процеса реформе јавне управе и усвајању кључних докумената у овој области.

"Након двије године усаглашавања ми имамо кључне документе да бисмо наставили да модернизујемо управу у БиХ на начин да она буде транспаретнија, отворенија, еФективнија и да пружа поузданије, ефикасније и јефтиније услуге грађанима и пословној заједници", истакао је Ћузулан.

Ћузулан је напоменуо да је Канцеларија координатора за реформу јавне управе недавно у сарадњи са координаторима за реформу јавне управе из Федерације БиХ /фБиХ/, Републике Српске и Брчко дистрикта спровела јавне консултације о Акционом плану тако да ће овај документ одмах бити послат и владама, те Савјету министара на усвајање.

ШеФ Секције за европске интеграције, политичка питања, односе са јавношћу и инФормације у Делегацији ЕУ у БиХ Красимир Николов похвалио је рад представника тематских радних група и Заједничке радне групе на финализовању Акционог плана, као и Канцеларију координатора за реформу јавне управе за проактивни приступ, наводи се у саопштењу.

Из Канцеларије координатора за реформу јавне управе истичу да ће за спровођење акционог плана за реформу јавне управе БиХ бити потребан 61 милион КМ.

У саопштењу се додаје да се сутра одржава састанак Специјалне радне групе за реформу јавне управе између БиХ и ЕУ на којем ће БиХ поднијети извјештај о досадашњим активностима у области реформе јавне управе.

Посебна група за реформу јавне управе је заједничко тијело ЕУ и БиХ успостављено у складу са Споразумом о стабилизацији и придруживању, а у сврху праћења његове примјене.

Посебну групу чине представници Европске комисије и надлежних институција у БиХ.

Представници Заједничке радне групе за израду стратешког оквира за реформу јавне управе 2018-2022. године усагласили су текст Акционог плана на онлајн састанку.