ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво09/07/2020

БиХ СКИНУТА СА ЕУ ЛИСТЕ ВИСОКОРИЗИЧНИХ ЗЕМАЉА ЗА ПРАЊЕ НОВЦА

 

САРАЈЕВО, 9. ЈУЛА /СРНА/ - БиХ од данас службено није на ЕУ листи високоризичних трећих земаља са стратешким недостацима у свом режиму спречавања прања новца и борбе против финансирања тероризма који представљају знатну пријетњу финансијском систему Уније, саопштено је из Министарства правде у Савјету министара.

 

На снагу је ступила Делегирана уредба Комисије од 7. јула, којом је ревидирана листа високоризичних трећих земаља, која је у већој мјери усклађена и са листом Међудржавног тијела за борбу против прања новца /ФАТФ/.

Европска комисија је препознала напредак и предузете мјере БиХ у овој области, те је закључила да у овој фази, према доступним информацијама БиХ, нема стратешке недостатке у режиму спречавања прања новца и финансирања терористичких активности, али ће наставити да прати ефикасно спровођење таквих мјера.

Министарство правде у Савјету министара је кроз свој рад у протеклих неколико година дало знатан допринос јачању система спречавања прања новца и финансирања терористичких активности, посебно кроз кључне измјене и допуне кривичног законодавства БиХ, те измјене и допуне Закона о удружењима и фондацијама БиХ.

У периоду 2016-2018. година ово министарство је учествовало у Радној групи са осам подгрупа, чији су чланови били представници институција са нивоа БиХ, ентитета и Брчко дистрикта, која је спровела процјену ризика од прања новца и финансирање тероризма под покровитељством Свјетске банке.

Из Министарства правде у Савјету министара наглашавају да је ово министарство заједно са ЕУ кроз пројекат "Изградња капацитета институција за вођење дијалога о јавној политици са цивилним друштвом" успоставило е-регистар, што је допринијело испуњавању услова са скидања БиХ са ФАТФ-ове сиве листе ризичних земаља.