ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана09/07/2020

ПОТВРЂЕНА РАНГ-ЛИСТА ЗА ФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКТНИХ ПРИЈЕДЛОГА

 

БАЊАЛУКА, 9. ЈУЛА /СРНА/ - Влада Републике Српске донијела је одлуку о потврђивању ранг-листе за финансирање пројектних приједлога по приоритетним областима финансирања, по основу "Јавног позива јединицама локалне самоуправе у Српској за подношење приједлога пројеката за додјелу средстава из финансијског механизма за финансирање пројеката интегрисаног и одрживог локалног развоја 2019/2020. године.

 

У приоритетној области један - Побољшање доступности и квалитета јавних услуга у јединицама локалне самоуправе изабрани су пројекти у Градишци, Бијељини, Новом Граду, Фочи, Хан Пијеску и Рогатици, саопштено је из Бироа Владе Републике Српске за односе са јавношћу.

У приоритетној области два - Повећање обима продуктивности, те степена тржишности и финализације пољопривредне производње изабрани су пројекти у Приједору, Мркоњић Граду и Српцу.

Влада Републике Српске усвојила је информацију о годишњем акционом плану спровођења Стратегије за унапређење и развој волонтирања у Републици Српској 2019-2023. године.

Из Владе Српске су указали да је економска оправданост Стратегије заснована на активностима и мјерама које ће бити предузимане с циљем пружања подршке одрживости, унапређењу и развоју волонтирања, као активности од општег интереса за Републику којим се доприноси побољшању квалитета живота, активном укључивању грађана у друштвене процесе и развоју хуманијег и равноправнијег демократског друштва.

Генерални циљ ове стратегије јесте подршка одрживости, унапређењу и развоју волонтирања у Републици Српској, а планирано је да буде остварено у оквиру стратешких циљева - унапређење правног оквира, волонтерска инфраструктура, развој волонтирања у формалном и неформалном образовању, волонтирање у заједници и промоција волонтирања.

У саопштењу је наведено да је волонтирање у заједници важно због пружања подршке програмима волонтирања у локалној заједници који доприносе смањењу ризика од социјалне искључености грађана, унапређењу међугенерацијске солидарности, предузетништва и запошљавања, међународним волонтерским програмима, те учешћу приватног сектора у процесима унапређења и развоја волонтирања.