ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво09/07/2020

ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ И СПЦ ДА ПОЗОВУ ВЛАСТ И ОПОЗИЦИЈУ, КАО И СРПСКИ НАРОД НА САБОРНОСТ

 

БЕОГРАД, 9. ЈУЛА /СРНА/ - Српска лига апелује на Његову светост патријарха српског Иринеја, Свети синод и цијели Свети архијеријски сабор Српске православне цркве /СПЦ/ да позову представнике власти и опозиције, али и цјелокупан српски народ на мир и саборност.

 

Предсједник Српске лиге Александар Ђурђев истакао је да је то неопходно како не би дошло до још веће друштвене, политичке и националне кризе у Србији и слабљења јединства државе, Цркве и народа, у тренуцима када се брани Косово и Метохија.

Он је истакао да је једини пут да се спријечи овај мрачни сценарио који се надвио над Србију хитно заустављање дводневних тензија и сукоба улицама Београда, Новог Сада, Крагујевца и Ниша којима само искрица недостаје да, не дао Бог, прерасту у братоубилачке.

"Дошао је тренутак да сви епископи СПЦ и њен садашњи патријарх, по узору на почившег патријарха Павла који је, у тренуцима када је Србији претио грађански рат, прво 1991, а потом и 1996, одиграо пресудуну помиритељску улогу између две политичке стране, а потом и 2006. године, једини пут у свом животу и гласао, и то на референдуму за Устав који гарантује опстанак Косова и Метохије у саставу Србије, крену његовим стопама и употребе свој духовни ауторитет ради очувања мира, стабилности, превазилажења свих криза и успостављања саборности у функцији развоја нације, државе и спречавање отимања Космета", истакао је Ђурђев.

Он је нагласио да су непријатељи и сценаристи растурања СФРЈ планирали да за "велико финале" изазову и грађански рат у самој Србији, а ова актуелна дешавања свједоче да нису одустали од тог плана, због чега је улога патријарха СПЦ, у овом тренутку, незаобилазна, јер Црква, у најтежим историјским тренуцима, мора да буде изнад свих диоба, уз цијели свој народ и државу.