ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија09/07/2020

ХРВАТСКА И БУГАРСКА СПРЕМНЕ ЗА ЕВРОЗОНУ

 

БРИСЕЛ, 9. ЈУЛА /СРНА-Ројтерс/ - Званичници еврозоне спремни су да допусте улазак Хрватске и Бугарске у механизам Европске берзе два /ЕРМ-2/ што је прелиминарна фаза за усвајање евра као валуте у наредне три године, изјавили су данас извори из Брисела.

 

Аналитичари наводе да ће овим бити отворен пут ка првом проширењу еврозоне од 2015. године када је у монетарну унију ушла Литванија.

Према ријечима европских званичника ова одлука је неминовна након коначног одобрења министара финансија еврозоне који ће касније током дана и сутра одржати видео-конференцију.

Исти извори наводе да ће одлука, највјероватније бити објављена када берзе не буду радиле, могуће током викенда, како би се избјегле шпекулације на тржишту.

"Оформили смо основ за Хрватску и Бугарску да уђу у еврозону", рекао је предсједавајући еврозоне Марио Сентено.

Званичници истичу да је остало да се у наредним часовима ријеше нека мања питања. Објава би могла бити одгођена до викенда, али то неће омести одлуку о приступу механизму ЕРМ-2.

Када земље уђу у ЕРМ-2 остају у механизму око двије године прије него што крену са практичним припремама за приступ еврозони и то је процес за који је потребно око годину дана због чега ће нове чланице најраније бити примљене 2023. године.