ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Вирус Корона09/07/2020

РАДОВИЋ И ПАШАЛИЋ О ПРИОРИТЕТУ ЗАШТИТЕ ЗДРАВЉА ДЈЕЦЕ И ГРАЂАНА

 

БЕОГРАД, 9. ЈУЛА /СРНА/ - Омбудсман за дјецу Републике Српске Драгица Радовић и заштитник грађана Србије Зоран Пашалић сагласили су се на првом састанку у Београду да је у ситуацији када је присутна епидемија ковида-19 неопходно дати приоритет заштити здравља дјеце и грађана.

 

Радовићева је изјавила Срни да је на састанку разговарано у начелу о сарадњи двије институције у области заштите и промоције основних људских права, са посебним акцентом на остваривање и заштиту права дјеце.

"Изразили смо спремност за сарадњу и реализацију неких заједничких пројеката с циљем промоције права дјеце и грађана", истакла је она.

Радовићева је навела да се не могу занемарити ни основни принципи Конвенције о правима дјеце, те универзалне Декларације о правима грађана.

Она је напоменула да је допутовала у Београд на позив Пашалића и посјетила институцију Заштитника грађана Србије, те да је ово прва званична посјета омбудсмана за дјецу Републике Српске овој институцији Србије, а да је током сусрета било ријечи и о другим питањима од значаја за рад ове двије независне институције.

Радовићева је навела да је сврха њене посјете заштитнику грађана Србије била и размјена примјена добре праксе везано за институционалну ефикасност, те однос са јавним институцијама и цивилним сектором.

"Сврха посјете је и усаглашавање политика и активности институција у области заштите људских права грађана, са посебним освртом на заштиту права дјеце, те посебно јачање регионалне сарадње и сарадње институција Омбудсмана за дјецу Српске и Заштитника грађана Србије", напоменула је она.

Радовићева је навела да Србија нема Омбудсмана за дјецу као посебну институцију, али да Заштитник грађана у свом организационом дијелу има одјељење за права дјеце.

"С тим у вези као омбудсман за дјецу изнијела сам искуства у раду институције у примјени Конвенције о правима дјетета, усаглашавању домаћих закона и других прописа са потребама и захтјевима Конвенције, те указала на потребу додатног ангажовања друштвених заједница Републике Српске и Србије ради што ефикасније заштите права дјеце", истакла је Радовићева.

Она је навела да ову посјету као омбудсман за дјецу Српске оцјењује као врло успјешну и очекује у догледно вријеме да заштитник грађана Србије са сарадницима посјети Канцеларију Омбудсмана за дјецу Републике Српске.