ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Вирус Корона09/07/2020

НОВИ ОБЛИЦИ КРИМИНАЛА ТОКОМ ПАНДЕМИЈЕ

 

САРАЈЕВО, 9. ЈУЛА /СРНА/ - Главни тужилац Тужилаштва БиХ Гордана Тадић разговарала је са учесницима Сталне конференције тужилаца за организовани криминал о новим појавним облицима криминала који се јављају у ванредним ситуацијама изазваним пандемијом, те о коруптивним активностима и злоупотреби буџетских средстава путем јавних набавки.

 

Учесницима видео-састанка обратио се амбасадор ОЕБС-а у Србији Андреа Орицио, а као панелисти главни тужилац Националне дирекције за борбу против мафије и тероризма из Италије Федерико Кафиеро де Рахо, као и тужиоци за организовани криминал из БиХ, Србије, Сјеверне Македоније и Албаније, те међународни експерт за кривично право из Италије.

Тадићева је упознала учеснике састанка да је Тужилаштво БиХ у протекла три мјесеца, упркос ванредној ситуацији изазваној пандемијом ковида-19, реализовало истражне активности у више предмета који се односе на јавне набавке медицинске и друге опреме за вријеме пандемије, угрожавања здравља и безбједности грађана.

Навела је да је Тужилаштво БиХ учествовало и у више међународних операција у борби против кријумчарења дроге, финансијског криминала, те кријумчарења лица, као и других кривичних дјела, која су евидентирана у вријеме пандемије ковида-19.

Учесници састанка договорили су се о наставку сарадње путем непосредне размјене информација, међународне правне помоћи и организовањем састанака путем вебинара до побољшања епидемиолошке ситуације.