ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет11/07/2020

ФРАНЦУСКИ МИП И ЏОЗЕФ БАЈДЕН ОСУДИЛИ ИЗМЈЕНУ СТАТУСА АЈА СОФИЈЕ

 

ПАРИЗ, 11. ЈУЛА /СРНА/ - Француски министар спољних послова Жан-Ив Ледријан и амерички предсједнички кандидат демократа Џозеф Бајден осудили су одлуку Турске о промјени статуса Аја Софије која је од музеја претворена у џамију.

 

Из француског МИП-а су навели да то доводи у питање један од најзначајнијих симбола модерне и секуларне Турске.

У саопштењу се напомиње да се мора очувати цјеловитост овог вјерског, архитектонског и историјског драгуља, симбола слободе вјероисповијести, толеранције и различитости, која је на Унесковој листи свјетске културне баштине.

Француско Министарство подсјећа да Аја Софија мора и даље да представља плуралитет и разноликост вјерског наслеђа, дијалог и толеранцију, пише "Катимерини".

Амерички предсједнички кандидат демократа Џозеф Бајден позвао је турског предсједника Реџепа Тајипа Ердогана да измијени своју одлуку о Аја Софији.

Он је истакао да је Аја Софија архитектонско чудо које поштују припадници више вјера.

"Аја Софија је посљедих 85 година била музеј што је омогућавало људима широм свијета да је посјећују, да се диве и да се моле на овом светом мјесту. Дубоко жалим због ове одлуке Турске и апелујем да Ердоган измијени своју одлуку и задржи Аја Софију као музеј и тиме осигура једнак приступ за све том здању", наводи се у саопштењу Бајдена.