ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Српска памти11/07/2020

ОБИЉЕЖЕН ДАН ОСЛОБОЂЕЊА СРЕБРЕНИЦЕ

 

БРАТУНАЦ, 11. ЈУЛА /СРНА/ - Удружење грађана "Источна алтернатива" Републике Српске обиљежило је данас 25 година од ослобођења Сребренице и почетка повратка Срба у своје опљачкане и девастиране станове и на уништена имања.

 

Тим поводом је у Братунцу организован округли сто o значају ослобађања Сребренице за српски народ Подриња и Републику Српску, те приказан документарни филм о стравичним злочинима над Србима у овом крају.

Са скупа је поручено да је посебан значај ослобађања Сребренице био тај што је прекинут покољ над Србима у средњем Подрињу, а за слободу је дато више од 3.500 живота.

О значају ослобођења Сребренице, предсједник Удружења "Источна алтернатива" Војин Павловић је рекао да младе генерације Срба цијене слободу коју им је донијела Војска Републике Српске на челу са командантом генералом Ратком Младићем.

"Генерал Младић је наш херој и захваљујући њему спријечена је давна ватиканска замисао о уништењу српског народа с лијеве стране Дрине", истакао је Павловић.

Он је поручио да ће инсистирати да обиљежавање дана ослобођења Сребренице прерасте у традицију, те да овај датум буде уврштен у календар значајних историјских догађаја за Републику Српску, као и да буде изучаван у школским уџбеницима као бриљантна акција Војске Републике Српске у којој није страдао ниједан цивил.

Адвокат Мирко Благојевић рекао је да обиљежавање дана ослобођења Сребренице треба да доведе до истине о свим догађајима везаним за Сребреницу у посљедњем рату као и одговорности починилаца злочина након чега се може радити на помирењу.

"За Сребреницу није крив генерал Младић него Алија Изетбеговић и Ричард Холбрук, што најбоље знају Бил Клинтон и Харис Силајџић. Они су жртвовали Сребреницу да би покренули акцију НАТО на српске положаје. Изетбеговић је наредио самоубилачки пробој 28. Дивизије која је напустила Сребреницу прије уласка генерала Младића 11. јула", појаснио је Благојевић.

Он је истакао да је, осим борбених дејстава и сукоба са 28. Дивизијом, српска војска имала изузетно тежак задатак да збрине 40.000 бошњачких цивила који су превезени на простор данашње Федерације БиХ, што је био њихов избор.

Међународна заједница је 1993. године, подсјетио је Благојевић, спријечила Србе да ослободе Сребреницу прогласивши је заштићеном зоном УН која је требало да буде демилитаризована, што никада није већ су константо одатле вршени напади и чињени злочини у српским селима.

За бројне муслиманске масовне злочине над српским цивилима око Сребренице и Братунца нико није одговарао ни 25 година послије рата и то је болна чињеница која тјера на борбу за правду и доказивање праве истине о догађајима око Сребренице од 1992. до 1995. године, поручено је са овог скупа.