ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет12/07/2020

ДРУГИ КРУГ ПРЕДСЈЕДНИЧКИХ ИЗБОРА

 

ВАРШАВА, 12. ЈУЛА /СРНА-Ројтерс/ - У Пољској се данас одржава други круг предсједничких избора чији би исход могао да обликује будуће односе државе са ЕУ.

 

Главни ривали су актуелни лидер Андржеј Дуда /48/, независни кандидат, али и савезник владајуће националистичке Партије права и правде /ПиС/ и либерал градоначелник Варшаве Рафал Трзасковски.

Предизборна кампања показала је дубоке подјеле и различита виђења будућности државе два кандидата.

Реизбор Дуде је од кључног значаја ако ПиС жели да настави са провођењем правосудних реформи за које ЕУ каже да повећавају политичку контролу судова.

Дуда је конзервативни римокатолик који каже да ће бранити традиционални породични модел. Он има велику подршку бирача у малим мјестима и на селима.

Уколико у данашњем другом кругу побиједи Трзасковски, он ће се, како је најавио, борити за права мањина и искористиће право вета како би блокирао законе које види као покушај Владе да политизује правосуђе и нападне демократске вриједности.

Трзасковски /48/ је рекао да ће да сарађује са Владом, али његова побједа значила би скоро сигурно почетак рата између два огранка власти, наводи Би-Би-Си.

Трзасковски је замјеник лидера партије Грађанска платформа оријентације десног центра, која је управљала Пољском између 2007. и 2015. године. Ова странка има највећу подршку у већим градским заједницама.

Данашњи други круг услиједио је након избора 28. јуна. Бирачка мјеста отворена су јутрос у 7.00, а затварају се у 21.00 час када ће бити објављени и резултати са биралишта.

У првом кругу Трзасковски је освојио 30,4 одсто гласова, а Дуда 43,5 одсто.