ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Српска памти12/07/2020

СУТРА ПОМЕН СРБИМА УБИЈЕНИМ У СРЕБРЕНИЧКИМ ЛОГОРИМА

 

СРЕБРЕНИЦА, 12. ЈУЛА /СРНА/ - Србима убијеним у сребреничким логорима који су били у зградама бивше полицијске станице и Основног суда сутра ће бити одата почаст и положено цвијеће.

 

Предсједник Удружења "Источна алтернатива" Војин Павловић рекао је да сваке године 13. јула обиљежавају и подсјећају на страдање у сребреничким логорима и одају почаст српским мученицима у тим казаматима.

"Разлог што 13. јула одајемо почаст убијеним Србима у сребреничким логорима јесте тај што се тог датума 1992. године сазнало да је група Срба, заробљена на Петровдан у селу Залазје, одведена у Сребреницу. Касније је потврђено да су одведени у бившу зграду полиције гдје су испитивани, мучени и ту им се губи траг. Десет заробљених се још воде као нестали", објаснио је Павловић.

Помен Србима убијеним у сребреничким логорима заказан је за 11.00 часова.

"У тим казаматима спровођене су тортуре и убијани заробљени, али и Срби који су на почетку рата остали у Сребреници лојални тадашњој муслиманској власти, од којих скоро нико није преживио", истакао је Павловић.

Из "Источне алтернативе" су поручили да се боре за истину, да се истине не треба плашити, а истина је да су у том објекту убијени Срби.

Активисти Удружења ће, како су најавили, прије Сребренице први пут посјетити објекат бивше земљорадничке задруге у Кравици и положити цвијеће на мјесту гдје су прије 25 година убијени српски полицајци Богољуб Драгичевић и Жељко Нинковић.

Из Удружења су позвали чланове породица погинулих, бивше логораше и српски народ из Сребренице да им се придруже и да заједно одају почаст Србима мученим и убијеним у логорима у овом мјесту.