ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Српска памти12/07/2020

ОРДЕН СВЕТОГ САВЕ УРУЧЕН АКАДЕМИКУ ВЛАДИМИРУ ЛУКИЋУ

 

САНСКИ МОСТ, 12. ЈУЛА /СРНА/ - Његово преосвештенство епископ бихаћко-петровачки Сергије данас је у Санском Мосту уручио Орден Светог Саве другог реда академику Владимиру Лукићу којим га је одликовао Свети архијерејски сабор Српске православне цркве /СПЦ/.

 

Предсједник Удружења "Јасеновац- Доња Градина" Саша Аћић изјавио је Срни да је професор Лукић био предсједник Владе Републике Српске у периоду 1993-1994. године и дао допринос у формирању Републике Српске.

"Професор Лукић је био и члан српске делегације на преговорима у Дејтону, човјек који је својим научним и стручним радом, између осталог, допринио стварању Републике Српске", рекао је Аћић.

Он је додао да је орден академику Лукићу уручен ради његовог доприноса генерално општој друштвеној заједници.

Аћић је рекао да је Лукић значајан дио свог радног и животног вијека посветио изучавању страдања српског народа у Другом свјетском рату и да је почасни предсједник Удружења "Јасеновац-Доња Градина", као и да је дао немјерљив допринос утврђивању истине о злочиним почињеним над Србима, Јеврејима и Ромима у Другом свјетском рату.

Орден му је уручен у Храму Светих апостола Петра и Павла, а уручењу је претходила Света архијерејска литургија којој су присуствовали вјерници и чланови Удружења "Јасеновац- Доња Градина".