ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика12/07/2020

ПУКАО ДОГОВОР О ИМЕНОВАЊИМА, НЕ ЗНА СЕ ДА ЛИ ЋЕ БУЏЕТ БИТИ УСВОЈЕН

 

БАЊАЛУКА, 12. ЈУЛА /СРНА/ - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је договор о именовањима пукао и да не зна да ли ће бити усвојен буџет БиХ.

 

Додик је рекао да сада не зна да ли ће бити усвојен буџет БиХ и да више ништа не може да каже са сигурношћу, јер је БиХ потпуно неуспјешна, пропала земља.

Он је нагласио да се на нивоу БиХ једино може договарати и тако долазити до рјешења, па између осталог и за буџет, а именовања не треба посматрати као неко "ухљебљење" већ као принцип националне политике.

Подсјетивши на састанак СНСД-а, ХДЗ-а и СДА, прошле седмице у Источном Сарајеву, Додик је рекао да је договорено да буду именовани сви они који су прошли процедуре.

"ХДЗ је рекао да приликом коначног избора неће подржати приједлог СДА за министра одбране Селму Цикотића и директора обавјештајне агенције, а онда, да би се све закопликовало, /Бисера/ Турковићева је рекла 'нећемо подржати ХДЗ, хоћемо СНСД'. Вјероватно с намјером да завади, јер то су мале игре које покушавају да наметну да направе велике приче", рекао је Додик за АТВ.

Додик, који је и лидер СНСД-а, нагласио је да их на републичком нивоу чека перод политичке борбе за статус Републике Српске због чега је потребно да се око тога окупе све политичке снаге у Српској.

Он је рекао да је зато креирана коалиција која сада носи двије трећине подршке Влади и окупљена је у парламенту Републике Српске и додао да ће са тим коалиционим капацитетом, када се смири ситуација са вирусом корона, ући у промјену Устава, елиминисати све проблеме у вези са његовом злоупотребом и основном структуром као што је на примјер Вијеће народа, које је наметнуо високи представник.

"Циљ нам је да дођемо до новог устава у коме ћемо учинити још ефикаснијом, транспарентнијом и бржом Републику Српску", рекао је Додик и додао да је други дио те политичке борбе ово што се дешава на нивоу БиХ.

Српски члан Предсједништва БиХ указао је и на чињеницу да се на нивоу БиХ разоткрила политика у вези са мигрантима, тако што је бивши министар безбједности у Савјету министара Фахрудин Радончић окривио бошњачког члана Предсједништва БиХ Шефика Џаферовића, министра иностраних послова Бисеру Турковић и њихову партију СДА да се мигранти организовано доводе у БиХ да би вршили притисак.

Додик је поновио да на територији Српске неће бити формирани кампови за смјештај миграната иако је Савјет министара у којем је био лидер СДС-а Мирко Шаровић донио одлуку о три кампа у Бијељини, Залужанима и у Трнову.

Говорећи о формирању ЦИК-а БиХ, Додик је рекао да је постојао договор Мирка Шаровића и Бакира Изетбеговића приликом формирања Централне изборне комисије која је локалне изборе незаконито пролонгирала за новембар.

"Ми се понашамо као да ће избори бити у првој недјељи октобра", рекао је Додик, те додао да на изборе иду са одговорним људима јер ће кључ за рјешавање проблема и посљедица од вируса корона бити у томе да ли је политичка ситуација стабилна или није.

Он је оцијенио да је садашњи СДС на челу са Мирком Шаровићем поданички и да нема везе са оним изворним, те да су га напустили многи, од Ненада Стевандића до Дарка Бањца, Обрена Петровића, Миће Мићића и других.

Додик је рекао да је СДС странка које данас "нема нигдје", која прича о некој снази, а нема кандидата за градоначелника Бањалуке, те да је служила и служи да се остваре поједини циљеви ПДП-а.

Он је нагласио да са српским опозиционим странкама нису успјели постићи договор о заједничком кандидату у Сребреници, као што раније није било ни договора у вези са Уставним судом БиХ и престанком мандата страним судијама.

У вријеме када је епидемија вируса корона утицала на привреде земаља у цијелом свијету, Додик је рекао да је у овом моменту важно управљати ситуацијом, те да је жеља да се помогне сваком човјеку.

"Радимо ствари да се очувамо као Република и као заједница. У то треба имати повјерења", навео је Додик.

Говорећи о дешавањима у Сребреници 1995. године, Додик је поновио став да у Сребреници није био геноцид над бошњачким народом већ злочин који је однио много живота, али и злочин који се догађао у континуитету од 1992. године од момента када су муслимани, када рата још није било, убили Србина, посланика Скупштине БиХ, којег је лично знао.

Када је ријеч о протестима у Београду, Додик је осудио насиље и рушење града, наводећи да се ставови могу изражавати мирним протестом.

"Зашто да се лупа Скупштина Србије? Као човјек сам веома разочаран чињеницом да има таквих који су спремни да лупају народну и државну имовину. Неко ће морати да плати да се то поправи. Ту димензију апсолутно не подржавам и мислим да држава мора репресивније да предузме мјере у том погледу", рекао је Додик.

Додик је подсјетио да је СНС побиједио у Србији, да су избори легални и легитимни које нико није оспорио, те да излазност јесте била нешто мања него иначе, али веома репрезентативна за ово вријеме.