ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет12/07/2020

НЕЗНАТНА ПРЕДНОСТ ДУДЕ

 

ВАРШАВА, 12. ЈУЛА /СРНА-Ројтерс/ - Актуелни предсједник Пољске Андржеј Дуда има незнатну предност у односу на свог ривала након данашњег другог круга предсједничких избора у Пољској, резултати су излазних анкета на биралиштима.

 

"Желим да се захвалим свима који су гласали за мене, као и критичарима", рекао је Дуда својим присталицама након што су објављени први резултати са биралишта.

Према овим резултатима, Дуда је освојио 50,4 одсто гласова, док је његов ривал либерал Рафал Трзасковски освојио 49,6 одсто.

Дјелимични званични резултати очекују се сутра.

Дуда је самог себе током предизборне кампање представљао као браниоца католичких вриједности и присталицу дарежљивог социјалног програма Владе.

Иако предсједник Пољске има ограничена извршна овлаштења, Трзасковски је обећао да ће у случају побједе искористити право вета како би зауставио сваку судску реформу која би могла да поткопа демократске норме.

За многе вјерске конзервативце у Пољској, Трзасковски представља пријетњу по традиционалне вриједности јер је он, између осталог, најавио увођење едукације у школама о питању ЛГБТ популације и њихових права.