ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво14/07/2020

СРБИЈА УКЛОЊЕНА СА ЛИСТЕ ЗЕМАЉА БЕЗБЈЕДНИХ ЗА ПУТОВАЊА

 

БРИСЕЛ, 14. ЈУЛА /СРНА-Ројтерс/ - Европска унија уклонила је Србију и Црну Гору са листе земаља које су безбједне за путовања, саопштили су неименовани званичници ЕУ.

 

Дипломате ЕУ усвојиле су данас приједлог Њемачке да се Србија и Црна Гора уклоне са листе земаља изван Уније за које је важила препорука за путовања преко спољних граница Шенгенске зоне.

Званичници кажу да су путовања забрањена због ширења заразе вирусом корона, те да је се из истог разлога није ни размишљало о укључивању САД на списак безбједних земаља.

Преправљени списак биће објављен у наредним часовима или данима. Сама листа представља препоруку, а на чланицама ЕУ је да одлуче да ли ће поступати у складу са њеним одредбама. Ова листа ажурира се сваких 15 дана.

Уклањање Србије и Црне Горе са списка предложила је синоћ касно Њемачка, која предсједава ЕУ, а приједлог је подржало неколико земаља, укључујући Француску, Шпанију и Холандију, рекли су званичници за Ројтерс.

Државе ЕУ разматрале су и уклањање Алжира и Марока са листе, али такав приједлог није изнесен.

Луксембург и Кипар заложили су се за уврштавање Уједињених Арапских Емирата на сигурну листу, на основу података које је представила Никозија, али су се друге земље успротивиле, као и у случају истог приједлога за Израел, Либију и Јордан.

Након уклањања Србији и Црне Горе, на списку ће остати 13 земаља, и то Алжир, Аустралија, Канада, Кина, Грузија, Јапан, Мароко, Нови Зеланд, Руанда, Јужна Кореја, Тајланд, Тунис и Уругвај.

Када се ради о Кини, која се налази на листи, путовања за кинеске држављане зависиће од тога да ли ће Пекинг дозволити држављанима земаља ЕУ да путују у ту земљу.