ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет14/07/2020

БАНКСИЈЕВА СЛИКА ВРАЋЕНА ФРАНЦУСКОЈ

 

РИМ, 14. ЈУЛА /СРНА/ - Италија је данас вратила Француској украдено дјело британског умјетника Банксија, које је било нацртано на вратима музеја Батаклан у знак сјећања на жртве терористичког напада у Паризу 2015. године.

 

Италијански тужилац задужен за истрагу Мишел Рензо рекао је француском амбасадору да је значајно што је примопредаја дјела извршена на Дан пада Бастиље, с обзиром на потребу наставка борбе за све слободе.

"Врата нас подсјећају на трагичан и потресан догађај и говоре нам да ћемо увијек морати да се боримо за слободу", изјавио је Рензо на церемонији и Амбасади Француске, гдје је дјело изложено на данашњи празник.

Француски званичници саопштили су прошле године да је украдено Банксијево дјело које приказује особу у жалости и које је било насликано на једним од врата музеја за излазак у хитним случајевима.

Италијанске власти су прошле седмице саопштиле да су врата пронађена на тавану куће у Абруцу у Италији, подсјећа АП.

Француски амбасадор у Италији Кристијан Масет рекао је да су врата свједок напада, али и да су била "пут за бијег".

"Многи су успјели да побјегну кроз ова врата за излазак у ванредним ситуацијама. Захваљујући њима спасено је много људи", истакао је Масет.

У нападима 13. новембра погинуло је 130 људи, а један од напада извршен је на музичку халу Батаклан, гдје су исламистички екстремисти убили 90 људи.