ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво15/07/2020

ПОТПИСАН ПРОТОКОЛ О САРАДЊИ

 

БАЊАЛУКА, 15. ЈУЛА /СРНА/ - Директор Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове /РУГИПП/ Босиљка Предраговић и вршилац дужности директора Републичког завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа Јасна Милешевић потписале су данас у Бањалуци протокол о сарадњи како би геопросторни подаци овог Завода били доступни на гео-порталу РУГИПП-а.

 

Предраговићева је рекла новинарима након потписивања да РУГИПП у свој надлежности има послове вођења и одржавање гео-портала Републике Српске, што значи да сви геопросторни подаци које производе и остале институције такође требају да буду достављени овој управи како би били доступни на том порталу.

"Геопортал је приступна тачка која омогућава заинтересованима да на једном мјесту могу да потражују, претражују и буду им доступни сви подаци који се тичу гео-простора и у успостављању тог портала Управа је већ са неколико институција, завода и агенција закључила протокол о сарадњи на начин да преузимамо њихове податке како би смо их обрадили и припремили у заједничком формату", навела је Предраговићева.

Она је додала да се у случају овог Завода ради о подацима заштите споменике, неких националних паркова, споменика културе и других који би требали бити садржани на геопорталу.

Милешевићева је рекла да је и раније било размјене података између овог Завода и РУГИПП-а, али да ће потписивање протокола бити једно формално озваничење сарадње.

Она је навела да се Завод састоји од два одјељења - Одјељења за културно и Одјељења за природно насљеђе, као и да се у Заводу један информациони систем води за природно, а други за културно насљеђе.

"Потписивањем овог споразума сви ти подаци биће дистрибуисани РУГИПП-у и биће похрањени на једном мјесту", истакла је Милешевићева.