ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика16/07/2020

ЗАХАРОВА: РЈЕШЕЊЕ ЗА КОСМЕТ У СКЛАДУ СА РЕЗОЛУЦИЈОМ 1244

 

БЕОГРАД, 16. ЈУЛА /СРНА/ - Званична Москва подржава напоре предсједника Србије Александра Вучића с циљем проналажења рјешења за питање Косова и Метохије и залаже се за рјешење у складу са интересима Србије, Резолуцијом 1244 и међународним правом, саопштила је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

 

"Ми подржавамо напоре предсједника Вучића који су усмјерени на нормализацију ситуације, у оквиру дијалога Београда и Приштине", рекла је Захарова на редовном брифингу за новинаре.

Она је подсјетила да ЕУ као посредник у дијалогу Београда и Приштине треба свој посао да обавља савјесно и да обезбиједи примјену постојећих договора, а у првом реду формирање заједнице српских општина /ЗСО/.

"Нажалост, констатујемо да приштинске власти већ седам година саботирају своје обавезе када је ријеч о формирању ЗСО. Управо из тог угла гледамо на обнављање дијалога двије стране, прво у формату видео-конференције 12. јула, а потом и директан састанак у Бриселу који се одржава данас", рекла је Захарова.

Она је навела да је одржавање састанка постало могуће након што је Приштина укинула антисрпске дискриминационе царине које су на снази биле годину и по дана.

Захарова је нагласила да нема промјене позиције Русије по питању Косова и Метохије, пренио је "Спутњик".

"Залажемо се за то да Београд и Приштина постигну рјешење које ће бити одрживо и узајамно прихватљиво, а у складу са Резолуцијом 1244. То рјешење прије свега треба да буде у складу са међународним правом. Оно мора да добије сагласност Савјета безбједности УН и да узме у обзир, прије свега, интересе народа Србије", поручила је Захарова.