ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Српска памти17/07/2020

СРПСКА ВОЈСКА ПРЕЖИВЈЕЛА ЗАХВАЉУЈУЋИ ЉУБАВИ ЦАРА НИКОЛАЈА

 

БАЊАЛУКА, 17. ЈУЛА /СРНА/ - Mинистар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић рекао је да је, захваљујући великој и неизмјерној љубави руског цара Николаја према Србији и Србима, преживјела Српска војска и васкрсла у Првом свјетском рату.

 

Након полагања вијенaцa на споменик у Бањалуци руском цару Николају Другом поводом 102 године од трагичне смрти царске породице, Милуновић је подсјетио на ријечи цара Николаја: "Ја сам прије свега цар Руса, а послије тога и Срба, јер су и Срби мој народ".

Да Русија није ушла у рат због Србије, због "свог млађег брата", вјероватно Србија не би постојала у данашњем облику, истакао је Милуновић.

"Када су Срби преживјели албанску голготу, цар Николај је поставио ултиматум савезницима да, уколико не довезу бродове по српску војску, Русија ће иступити из рата. Тада би исход Првог свјетског рата био неизвјестан", изјавио је Милуновић новинарима.

Он је рекао да су, нажалост, цијелу породицу Романов убили комунисти који су доласком на власт масовно уништавали руско племство.

"Ми данас, на дан смрти цара Николаја, одајемо почаст њему и великој братској Русији", рекао је Милуновић.

Свештеник Миладин Митровић, предсједник Императорског православног палестинског друштва Бањалука које његује традицију поштовања царске породице Романов, рекао је да је руски император Николај Други јединствена личност која је ставила печат и круну историјским руско-српским пријатељским односима.

"Николај Други је својом одлуком да уђе у Први свјетски рат да би заштитио српски народ показао жртвену љубав, јер га је то коштало царске круне и живота, као и његове породице", рекао је Митровић.

Он је истакао да Удружење и српски народ због тога имају дубоку моралну обавезу да указују не само поштовање према руском императору, већ кроз ова обиљежавања намјерава и у будућности да сарађује и гради искрени братски однос са руским народом.

Вијенце су у име Владе Републике Српске положити министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић, министар рада и борачко-инвалчидске заштите Републике Српске Душко Милуновић, те чланови Друштва које његује традицију поштовања царске породице Романов.

Бољшевици су 17. јула 1918. године у Јекатеринбургу убили руску царску породицу Романов - цара Николаја, царицу Александру, њиховог сина, престолонасљедника Алексеја и четири кћерке, велике кнегиње Олгу, Tатјану, Марију и Анастасију.

Цара Николаја Другог Александровича, заједно са супругом Александром Фјодоровном и њихово петоро дјеце, 1981. године канонизовала је Руска православна црква, а 2000. прогласила за свете новомученике.

Николај Други Романов био је велики пријатељ Срба и ушао је у рат 1914. године након што је Аустроугарска објавила рат Србији.

Мјеста гдје су сахрањени откривена су 1991. и 2007. године. Њихови посмртни остаци извучени су из необиљежених гробова и они су поново сахрањени у породичној гробници породице Романов у Катедрали Светог Петра и Павла у Санкт Петербургу.