ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Српска памти19/07/2020

МИЛУНОВИЋ: ЖРТВЕ НЕ ЗАБОРАВЉАМО ДА НАМ СЕ ИСТОРИЈА НЕ ПОНОВИ

 

БАЊАЛУКА, 19. ЈУЛА /СРНА/ - Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић данас је у засеоку Мацуре на подручју Приједора присуствовао парастосу за 312 Срба које су усташе убиле 1942. године, те појаснио да помен овим жртвама одаје да не би заборавили ко је починио то монструозно дјело како се историја не би поновила.

 

Милуновић је рекао Срни да је претходни систем често и систематски крио податке о злочинцима, али и српским жртвама, о чему говоре стратишта у Старом Броду, Гаравицама код Бихаћа...

"Тако су на споменицима били натписи да су фашисти побили родољубе, што није било тачно ни у једном од поменутих случајева. Дакле, у НДХ су убијани Срби само зато што су били Срби и православни хришћани, а злочине су над њима починили Хрвати и муслимани који су били у регуларним јединивама фашистичке НДХ", нагласио је Милуновић.

Милуновић је напоменуо да је у засеоку Мацуре убијено 75 дјеце млађе од 15 година, те да су усташе у Горњем Јеловцу у Другом свјетском рату убиле укупно 523 становника, од чега 226 дјеце.

Он је подсјетио да је на Козари током Другог свјетског рата убијено и страдало више од 11.000 дјеце млађе од 15 година.

"Усташе су их монструозно убијале или одводиле у логоре смрти. Највише је страдала општина Козарска Дубица која је тада изгубила преко 54 одсто становништва. Страдале су и друге поткозарске општине", навео је Милуновић.

Парастос жртвама у засеоку Мацуре у Горњем Јеловцу служен је код спомен-обиљежја.