ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Српска памти23/07/2020

СРПСКА НАСТАЛА ДА СЕ СРБИМА НЕ БИ ПОНОВИО ГЕНОЦИД

 

БЕОГРАД, 23. ЈУЛА /СРНА/ - Предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта истиче да је ДФ једна у низу политичких странака у Сарајеву које се не могу помирити са чињеницом да је Република Српска настала као израз воље српског народа преко Дрине да има своју државу, која ће га заштитити да поново не доживи геноцид као у вријеме НДХ и масовне злочине етничко чишћење, које је доживио током деведесетих година у данашњој Хрватској и БиХ.

 

Линта је подсјетио да је са простора Хрватске и Федерације БиХ протјерано више од милион Срба, да су масовно убијани и свирепо мучени српски цивили и ратни заробљеници, да се величају ратни злочинци над Србима и да је систематски отимана, пљачкана и уништавана српска имовина.

"Подсјећање ДФ-а на срамну пресуду Међународног суда правде из 2007. године, по којој је Војска Република Српске, тобоже, починила геноцид у Сребреници, јесте један од многих доказа да политичко Сарајево води ратнохушкачку политику и живи дубоко заробљено у прошлости", оцијенио је Линта.

Према његовим ријечима, свима је јасно да та пресуда Међународног суда правде, као и низ пресуда Хашког трибунала појединцима из политичког и војног руководства Републике Српске, немају апсолутно никаве везе са истином и правдом.

"Ријеч је о политичким пресудама које нису засноване на чињеницима, а чији је циљ био да се оправда најбезочнија лаж западних центара моћи да су Срби агресори и злочинци, а Бошњаци жртве, које су водиле одбрамбени рат. Због тога је од државног и националног значаја да се дефинише стратегија и на међународном плану покрене борба за истину о узроцима рата у БиХ", сматра Линта.

Он је закључио да је главни кривац за рат у БиХ злочиначка политика СДА и Алије Изетбеговића, чији је циљ био стварање унитарне БиХ без или са што мање Срба, што најбоље потврђује трагични положај малобројних Срба у Федерацији БиХ, саопштено је из Савеза Срба из региона.