ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Српска памти27/07/2020

ТИМОТИЈА: У ЧЕТРВРТАК ОБИЉЕЖАВАЊЕ ДАНА СТРАДАЊА СРБА

 

ТРНОВО, 27. ЈУЛА /СРНА/ - Дан страдања српског становништва општине Трново биће обиљежен у четвртак, 30. јула, рекао је Срни предсједник Удружења породица погинулих бораца и несталих цивила Трнова Горан Тимотија.

 

Тим поводом у организацији Удружења породица погинулих бораца и несталих цивила Трнова страдања српског становништва биће прислужене свијеће, положени вијенци и служена молитва за пострадале.

"У току рата од 1992. до 1995. године у мјесту Трново и околним селима страдала је 101 невина цивилна жртва, а за одбрану огњишта од агресора живот је положило 130 трновских бораца", навео је Тимотија.

Према његовим ријечима, на подручју Трнова почињени су најмонструознији злочини над српским живљем, чак ни дјеца нису могла побјећи од крвничке руке.

Према протоколу, у четвртак у 9.00 часова биће служена литургија у храму Светог Георгија и парастос код Централног споменика у Трнову.

"За 10.30 часова предвиђено је полагање вијенаца, а обраћање званичника планирано је у 11.00 часова", рекао је Тимотија.

Он је напоменуо да ће према програму обиљежавања дана страдања српског народа Трнова у 11.30 часова бити организован одлазак до спомен-обиљежја на Рогоју, гдје ће заједно са представницима Борачке организације Калиновика бити положени вијенци и запаљене свијеће.

"Као и сваке године централно обиљежавање је у Трнову, а онда се наставља на Рогоју заједно са Борачком организацијом Калиновика јер је то у оквиру њихове општине. На обиљежавање смо позвали представнике Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске и упутили позиве на адресу кабинета српског члана Предсједништва БиХ и предсједника Републике Српске", додао је Тимотија.

Кад је ријеч о мјерама заштите од епидимије вируса корона, Тимотија је напомену да је обиљежавање страдања сведено на мјеру која је у складу са препорукама надлежних власти.

По броју погинулих у односу на број становника, Трново је друга општина у Републици Српској која је највише страдала у протеклом рату.