ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Српска памти27/07/2020

УСКОРО СНИМАЊЕ ФИЛМА О ПОСЉЕДИЦАМА НАТО БОМБАРОДАВЊА

 

БРЧКО, 27. ЈУЛА /СРНА/ - Удружење "Здрави млади" из Београда, у сарадњи са Удружењем за очување српске културе и традиције "Бастион" из Брчког, покренуло је пројекат у оквиру којег ће бити снимљен филм о посљедицама НАТО бомбардовања СР Југославије и Републике Српске.

 

Предсједник "Бастиона" Арсен Павловић рекао је да ће то удружење водити пројекат на територији Републике Српске, те да у њему, са својим тимом од 100 научника, учествује и професор др Даница Грујичић, која ће бити ревизор филма.

Он је напоменуо да је тема бомбардовања раније обрађена само за територију СР Југославије, али не и Републике Српске, те да је сада прилика да се изнесу чињенице и докази о узроцима, као и директним и индиретним посљедицама бомбардовања.

"Бомбардовање осиромашеним уранијумом довело је до великог броја обољелих од канцера. Само у Србији је три пута више заступљено оболијевање од канцера него што је просјек у Европи. Исте чињенице морамо да изнесемо и за Републику Српску", рекао је Павловић новинарима.

Он је навео да је филм само један сегмент пројекта, а да ће због обимних података бити направљен серијал, те да је у плану израда сајта на којем ће бити постављен филм, као и сви подаци и научни радови о бомбардовању.

"Не прилазимо са апскета политике, већ науке. Хоћемо да докажемо и направимо повезницу између оболијевања код људи и бомбардовања осиромашеним уранијумом", појаснио је Павловић.

Он је напоменуо да НАТО није бомбардовао само војне циљеве у Републици Српској и СР Југославији, већ и цивилне циљеве, као и фабрике са хемијским производима које су касније оставиле посљедице.

Павловић је истакао да је пројекат добио подршку Министарства културе и информисање Србије, као и града Београда преко Канцеларије за младе, те да је најављена и подршка Владе Републике Српске.

Он је додао да се тренутно ради на прикупљању дозвола за снимање јавних површина, да су такву дозволу добили од општина Соколац, Рогатица и Хан Пијесак, те да даљи ток снимања зависи од епидемиолошке ситуације.

"Мислимо да ћемо у наредних мјесец дана моћи да урадимо, ако не теренско снимање, онда интервјуе са официрима, цивилима и породицама погинулих бораца или преживјелих. До сада смо наилазили на затворен приступ, из јасних разлога, али се надамо да ће овај пројекат да покрене људе да дају изјаве и да коначно дођемо до истине", рекао је Павловић.

Он је навео да је филм требао бити завршен ове године за годишњицу Нато бомбардовања, али да то није дозволила епидемиолошка ситуација.

"Можда и ситуација у протеклих 20 година није дозвољавала да истина изађе на видјело. Међутим, сада имамо ситуацију са енормно великим бројем обољелих и сад се не доводи у питање да ли смијемо или не, већ морамо да изнесемо истину", поручио је Павловић.

Он је истакао да је циљ да се у пројекат укључе млади људи и позвао сва удружења из Републике Српске која желе да се баве овом темом да се придруже пројекту.

НАTО-а агресија на СР Југославију почела је 24. марта 1999. године, а током 78 дана бомбардовања погинуло око 2.500 људи, док су тешко оштећени инфраструктура, привредни објекти, школе, здравствене установе, медијске куће, вјерски објекти и споменици културе.

НАTО је лансирао 1.300 крстарећих ракета, изручио 37.000 касетних бомби, од којих је погинуло око 200 особа, а рањено више стотина, те употријебио забрањену муницију са осиромашеним уранијумом.

Током НАТО бомбардовања Републике Српске 1995. године убијено 46 војника и више од 50 цивила, рањено је 98 војника, док је више од 120 цивила задобило теже или лакше повреде.

На српске положаје бачено је више од 10 тона експлозива, 1.000 пројектила и 13 "томахавк" ракета, а кориштена је и муниција са осиромашеним уранијумом који је оставио трајне посљедице по здравље становништва.

Операција је имала кодни назив "Намјерна сила" и током ње је НАТО имао више од 3.500 летова изнад Републике Српске, а у нападу на српски народ учествовало је 5.000 војника овог савеза из 15 земаља.

Дана сјећања на жртве НАТО бомбардовања у Републици Српској обиљежава се 9. септембра.