ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Српска памти30/07/2020

СЈЕЋАЊЕ НА СТРАДАЊЕ ЛИВАЊСКИХ СРБА

 

ЛИВНО, 30. ЈУЛА /СРНА/ - У Ливни и на Авали данас ће бити обиљежено 79 година од страдања 1.600 српских цивила у Ливну - мушкараца, жена и дјеце, које су свирепо поубијале усташе, бацајући их у херцеговачке јаме у Другом свјетском рату.

 

У Спомен капели-костурници у Ливну од 10.00 часова биће служена Света литургија у Ливну, а на Авали у манастиру Богородице Тројеручице од 8.00 часова са поменом у наставку.

Света литургија и парастос у Губину биће служени сутра у 10.00 часова код гроба оца Ристе Ћатића и његових 12 парохијана, а истог дана у Чапразлијама, у 13.30 часова биће служен парастос на мјесту срушеног споменика страдалима у јами Самогред.

Света литургија биће служена Челебићу, у суботу, 1. августа, у 10.00 часова на спомен-гробљу на Барјаку, а у Брчком дан касније у 9.00 часова биће служена Света литургија и парастос у цркви Свете Велике Недјеље /Мераја/.

У Новом Саду ће у недјељу, 2. августа, бити служена Света литургија и парастос у цркви Светог Ћирила и Методија у Телепу.

У заједничком саопштењу Парохије Лијевањске и Удружења Огњена Марија Ливањска напомиње се да ове године, због епидемије вируса корона, неће бити служени уобичајени парастоси у Београду и Бањалуци.

Ова одлука је, како је наведено у тексту, донесена имајући у виду епидемију вируса корона и мјере за спречавање ширења вируса, које су прописали надлежни органи и у консултацијама са црквеним властима.

"Позивамо вас да ове године сјећање на наше мученике обиљежите на начин примјерен вашем осјећању и околностима у средини у којој живите", наведено је у саопштењу.

У саопштењу је наглашено да су Срби настрадали у данима око Огњене Марије 1941. године.

"Гдје год да смо данас на планети, ми њихови потомци, помолићемо се за њихове душе заједно или сами, у храму или покрај споменика на неком од њихових стратишта", наведено је у саопштењу.

У љето 1941. године, жене и дјеца су живи бацани у јаме Динаре, Старетине, Тушнице, Камешнице, док су мушкараци побијени код села Пролог, нејач села Челебић побијена је у сеоској школи, а убијани су и на ливади Трновац, на подручју Купреса...

Више од 1.600 цивилних жртава, од тек рођених, до старих и немоћних, нестало је тих дана око Огњене Марије.

Нестале су заувијек цијеле српске породице, а у неким селима од тога дана све до данас више нема ниједног Србина.

Педесет година након овог злочина потомци су достојно, у Спомен-капели у Ливну, сахранили мошти страдалника извађене из већине јама.