ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Српска памти29/07/2020

РАКОВИЋ: МИЛОШЕВИЋ НЕ ТРЕБА НИ ДА РАЗМАТРА ДА ИДЕ У КНИН НА "ПРОСЛАВУ"

 

БЕОГРАД, 29. ЈУЛА /СРНА/ - Историчар Александар Раковић изјавио је да страдање Срба у хрватској војно-полицијској акцији "Олујa" надилази све политичке калкулације, те да потпредсједник Владе Хрватске Борис Милошевић из Самосталне демократске српске странке /СДСС/ не треба ни да узме у разматрање могућност да иде у Книн на "прославу етничког чишћења" јер је то питање генерација Срба, а не његово лично нити питање његове коалиције.

 

"Не постоји обавеза да он то учини. Треба самовољно да донесе одлуку и без обзира на притиске не иде, јер је страдање Срба у `Олуји` апсолутно изнад било каквих позиција које Срби данас могу имати у Хрватској. То је изнад тога. То надилази сваку позицију и сваку политичку калкулацију у Хрватској", рекао је Раковић.

Он је навео да одлазак на прославу "Олује" није само питање Милошевића него је то питање свих претходних, садашњих и будућих генерација Срба у Крајини у Хрватској и Срба у цјелини.

"Тако да Милошевић због тога не би смео да иде на прославу етничког чишћења. Он не би смео да размишља да може да да легитимитет нечему што превазилази његову позицију и личност и свачију нашу позицију и личност", рекао је Раковић.

Потпредсједник Владе Хрватске Борис Милошевић из СДСС-а изјавио је да одлука о његовом одласку на прославу годишњице акције "Олуја" још није донесена, али "да је спреман на сваки гест који би побољшао статус српске заједнице у Хрватској и атмосферу у тамошњем друштву".

"Ако је мој долазак гест, имам желудац за сваку врсту геста за коју сматрам да би побољшала статус моје заједнице", поручио је Милошевић.