ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија02/08/2020

ТУЂЕ ВИНО ПРОДАВАЛИ КАО ХРВАТСКО

 

ЗАГРЕБ, 2. АВГУСТА /СРНА/ - Вино из Италије, Македоније и Чилеа пет хрватских произвођача продавало је као своје, открила је Пољопривредна инспекција у Хрватској.

 

Да су туђе вино продавали као хрватско, инспекција је открила у великој акцији сузбијања трговине кривотворене хране и пића.

Код пет контролисаних субјеката утврђена је злоупотреба кориштења хрватских традиционалних израза на винима која која нису хрватског поријекла него из Италије, Сјеверне Македоније и из Чилеа, објављено је на службеним страницама Државног инспектората.

Та вина била су означена као "квалитетно вино с контролисаним географским поријеклом" и "врхунско вино с контролисаним географским поријеклом".

У великој акцији Европола и Интерпола "ОПСОН 2020" инспекција је обавила укупно 275 надзора контроле означавања вина и јаких алкохолних пића стављених на тржиште од 20. јануара до 16. марта, преносе хрватски медији.

И поред пандемије вируса корона, у свим земљама укупно је проведено 26.000 надзора и заплијењено око 12.000 тона илегалних и потенцијално штетних производа вриједности око 28 милиона евра.