ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Српска памти02/08/2020

ОБИЉЕЖЕНА КРСНА СЛАВА ОПШТИНЕ И 11. МРКОЊИЋКЕ БРИГАДЕ

 

МРКОЊИЋ ГРАД, 2. АВГУСТА /СРНА/ - Општина Мркоњић Град и 11. Мркоњићка лака пјешадијска бригада обиљежиле су крсну славу Светог пророка Илију и тим поводом служен је парастос за погинуле српске борце и цивиле, међу којима је и њих 181 чије је тијело извађено из једне од највећих масовних гробница у Републици Српској.

 

Цвијеће је положено на спомен-обиљежје масовне гробнице на Градском православном гробљу, као и на централно-обиљежје на Тргу српских бораца.

Присутни су, између осталих, били предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија и потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Жељка Стојичић.

Славски обред обављен је у Храму Светог Саве.

Начелник општине Мркоњић Град Дивна Аничић рекла је новинарима да због епидемиолошке ситуације ове године крсну славу прослављају без манифестација и концерата.

"Славу не можемо прославити без жита, славског колача, не можемо без сјећања на погинуле борце и парастоса, а тако је било и ове године", истакла је Аничићева.

Она је додала да, без обзира на тренутну епидемиолошку ситуацију, живот у овом граду није стао, као ни капитални пројекти.

"Нашли смо начина да помогнемо привредницима због посљедица пандемије, а настављају се и инфраструктурни пројекти изградње канализације, водовода, да би се одржала економија и ниво јавне потрошње", нагласила је Аничићева.

Командант 11. мркоњићке лаке пјешадијске бригаде генерал Радован Илић честитао је свим борцима славу, нагласивши да је најбитније да се сјете погинулих другова који су кости оставили на славном путу бригаде.

Он је истакао да је ова бригада одликована Орденом предсједника Републике и Медаљом Петра Мркоњића за све успјехе постигнуте у одбрамбено-отаџбинском рату.

У Мркоњић Граду је послије протеклог одбрамбено-отаџбинског рата пронађена једна од највећих масовних гробница у Републици Српској. Ту је било 181 тијело жртава, међу којима 81 цивила, 97 бораца Војске Републике Српске, три припадника МУП-а Српске.

У мањим гробницама на подручју ове општине пронађено је још 176 тијела цивила, припадника Војске и МУП-а Републике Српске.

На подручју општине Мркоњић Град је током 117 дана хрватске агресије порушено и запаљено више од 2.000 стамбених објеката, док је 6.000 кућа оштећено и опљачкано. Ратна штета процијењена је на 670 милиона КМ.

Иако се зна ко су починиоци, за злочине у Мркоњић Граду нико није одговарао.