ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво03/08/2020

ДА ЈЕ ОТИШЛО 200.000 ПТИЦА, МНОГИ БИ СЕ ПИТАЛИ ЗАШТО

 

ЗАГРЕБ, 3. АВГУСТА /СРНА/ - Српско народно вијеће /СНВ/ у Хрватској упозорило је су ратни злочини почињени према Србима ријетко кажњавани, посебно злочини у злочиначкој хрватској операцији "Олуја" и након ње, те да их је након 25 година потребно "освијетлити" јер да је посјечено 2.000 липа или отишло 200.000 птица многи би се питали - зашто.

 

"Мислимо да је нужно да се према Србима заустави ширење мржње и насиља, те да се почне градити друштво толеранције и поштивања различитости", саопштено је из СНВ-а.

У овој организацији сматрају да је вријеме да се након 25 година ти злочини освијетле и да се освијести зашто се то догодило и колика је то штета не само за Србе у Хрватској него и за саму Хрватску.

У СНВ-у наводе да је нужно да се престане исмијавати или прећуткивати туђа страдања.

"Да је прије 25 година отишло 200.000 птица, да је посјечено 2.000 липа или да је уништено или девастирано на стотине пчелињака и на десетине хиљада кошница многи би се питали зашто, а неки би видјели колика је то штета", навели су из СНВ-а.

Овако, додају из СНВ-а, под ратном пријетњом и против своје воље из Хрватске је избјегло 200.000 душа и угашено је готово 2.000 људских живота, што за вријеме "Олује", што мјесецима послије ње, махом оних који су били немоћни да себе обране, а камоли да неког нападну.

"Уништене су или девастиране стотине насеља и хиљаде кућа, подизане стољећима и генерацијама. Сви наводно знају зашто и нико у томе не види штету", истакли су из СНВ-а.

Из СНВ-а истичу да мјеста страдања Срба обиљежавају само српске организације, а за државу и државну власт у Хрватској она као да и не постоје.

"Исто је и с прогоном готово 200.000 Срба само у `Олуји`, не рачунајући оне у `Бљеску` и у бројним градовима Хрватске изван ратног подручја. Свијест о толиком страдању у хрватској јавности не постоји", истакли су из СНВ-а.

У овој српској организацији наводе да свијест о потреби да се искажу жаљење и емпатија, те да се осуде злочини годинама све више смањује, а на њено мјесто долазе бешћутност и нехришћанска исмијавања, мржња према преосталим Србима, нетолеранција према ономе што их чини различитим од Хрвата и насиље, било вербално било физичко.

У СНВ-у наводе да треба почети поштивати страдања других јер "тако чине честити ратници, томе воде мудри и поштени политичари, о томе проповиједају истински свештеници".

"А док их не чујемо и не будемо им се могли придружити, остаћемо у мислима како с нашим страдалим и прогнаним сународницима Србима тако и с нашим страдалим и прогнаним суграђанима Хрватима, у исто вријеме и у истим мислима на дан сјећања на егзодус узрокован `Олујом`, навели су из СНВ-а.