ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво03/08/2020

КОСТРЕШЕВИЋ: БиХ МОРА ПОШТОВАТИ СПОРАЗУМЕ О РЕАДМИСИЈИ

 

САРАЈЕВО, 3. АВГУСТА /СРНА/ - Директор полиције Републике Српске Синиша Кострешевић изјавио је Срни да би БиХ морала да поштује закон и међународне споразуме о реадмисији када је ријеч о илегалним мигрантима, јер ће у супротном имати проблеме које у овом тренутку нико не може да предвиди.

 

"По закону и међународним споразумима о реадмисији илегални мигранти, дакле лица страног поријекла која су незаконито на територији неке државе у овом случају БиХ, враћају се у државе из којих су дошли или у домицилну државу. То је једино законско рјешење које постоји", рекао је Кострешевић, који је уједно по функцији руководилац Координационог тијела за миграције Републике Српске.

Кострешевић истиче да је аустријски министар унутрашњих послова Карл Нехамер потпуно у праву када каже да се илегални мигранти из БиХ требају вратити у земље одакле су дошли.

"Нехамер се позвао на закон и рекао да тај закон треба да се поштује", наводе је Кострешевић.

Одговарајући на питање колико се то законско рјешење, односно потписани споразуми о реадмисији поштују у БиХ, Кострешевић је рекао да то најбоље показује ситуација са илегалним мигрантима.

"Јасно је да се ништа од тога не поштује. Ко је од илегалних миграната враћен у земљу поријекла?! Није нико. То је заиста чудна ситуација", истакао је Кострешевић.

Он је навео да у БиХ нико не зна колико има илегалних миграната, који се, како каже, крећу на све стране.

"Има илегалних миграната које Гранична полиција БиХ два, три, четири или више пута зауставља, зауставља их полиција Републике Српске, полиција Федерације БиХ, кантона...Свако нешто евидентира и заиста нико не зна колико их има. Очигледно је да број илегалних миграната знатно расте", рекао је Кострешевић.

Коментаришући чињеницу да су безбједносне агенције изнијеле податке да се једна те иста лица под различитим идентитетом у више наврата евидентирају на граници и долазе на простор БиХ, Кострешевић је рекао да је очигледно да у БиХ има више лица са непознатих подручја и да се за њих не може утврдити ко су.

"Не зна се одакле долазе, ко су, које су им намјере и сасвим логично да је то огроман безбједносни проблем", рекао је Кострешевић.

Он је подсјетио да многе терористичке активности у Европи и свијету имају везе са БиХ, почев од "шеме Ал каиде, напада на торњеве у САД и сви терористички напади су на неки начин повезани са БиХ".

"Многа лица која су учествовала у терористичким активностима или су била у БиХ, пролазила одређене обуке или су на неки начин повезана са овом земљом. Ништа се није промијенило од тада до сада", тврди Кострешевић.

Одговарајући на питање да ли од новог министра безбједности у Савјету министара Селме Цикотића очекује да ће се ревносније бавити питањем илегалних миграната, с обзиром на чињеницу да је претходни министар Фахрудин Радончић поднио оставку због чињенице да у БиХ није било воље да се ово питање ријеши на ваљан начин и да се мигранти врате у земље поријекла, Кострешевић каже да је то "политичко питање и питање које мора да се рјешава на нивоу БиХ".

"Не бих улазио у ту сферу као директор Полиције Републике Српске. Вријеме ће показати шта ће урадити", рекао је Кострешевић.

Аустријски министар унутрашњих послова Карл Нехамер позвао је да се осмисле програми за повратак илегалних миграната у БиХ и Србији у земље поријекла.

Нехамер је у интервјуу за агенцију АПА рекао да Европска унија већ планира одређене програме по том питању и да о том питању већ постоји билатерална сарадња са БиХ, гдје, како каже, има девет до десет хиљада илегалних миграната.