ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво03/08/2020

"ОЛУЈА" - НАЈВЕЋИ ЗЛОЧИН У ПОСЉЕДЊЕМ РАТУ

 

БАЊАЛУКА, 3. АВГУСТА /СРНА/ - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је да је у злочиначкој акцији "Олуја" Хрватска етнички очишћена од 250.000 Срба, што је највећи злочин извршен у посљедњем рату на простору бивше Југославије и да је срамотно што погром једног народа Хрватска прославља као дан своје побједе.

 

Он је подсјетио да су Срби у нацистичкој Хрватској убијани у усташким логорима смрти, али да је одређени број успио да преживи тај стравичан погром, да опстане на својим огњиштима, иако је нацистичка Независна Држава Хрватска /НДХ/, по окрутности коју је примјењивала према српском, јеврејском и ромском народу шокирала чак и њемачке и италијанске фашисте, саопштено је из Народне скупштине Републике Српске.

"Нажалост, оно што је започето и није у потпуности извршено у Другом свјетском рату, Хрватска је остварила у овом посљедњем рату у ком је четврт милиона Срба протјерала са своје земље“, истакао је Чубриловић.

Он је нагласио да Хрватска никада није санкционисала починиоце злочина над недужним српским цивилима почињене у злочиначкој акцији "Олуја", нити је осудила рушење, паљење и уништавање српске имовине и није у потпуности обештетила власнике те имовине.

Чубриловић је подсјетио да су на велики српски празник, Светог Илију 1941. године усташе у Хрватској побиле 506 Срба из Смиљана код Госпића, родног села великог српског научника Николе Тесле, а да су у протеклом рату убили још 20 Срба, послије чега је Теслино родно село остало пусто.

"Овај примјер судбине Срба у селу Смиљану најбоље илуструје судбину и злочин над Србима у Хрватској. Акција `Олуја` је симбол погрома једног народа, погрома који Срби, ма гдје живијели, никада не смију да забораве“, нагласио је Чубриловић.

Он је оцијенио веома важним то што Српска и Србија заједно обиљежавају дан страдања и прогона Срба из Хрватске у злочиначкој акцији "Олуја", како би сачували културу сјећања на етничко чишћење српског народа и будуће генерације упознали о великој жртви српског народа.

Током злочиначке хрватске војно-полицијске акције "Олуја" са вјековних огњишта протјерано је више од 220.000 Срба, док се 1.869 води као погинуло и нестало, од којих су већина цивили.

Међународни суд правде је 2015. године "Олују" оквалификовао као етничко чишћење, али не и као геноцид, иако многи свјетски експерти тврде да је та операција имала све карактеристике геноцида.