ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво03/08/2020

ПРИСУСТВО МИЛОШЕВИЋА БИЋЕ ЛЕГАЛИЗАЦИЈА ЗЛОЧИНА, А НЕ ЖРТВА

 

БЕОГРАД, 3. АВГУСТА /СРНА/ - Координација Удружења избјеглих и расељених у Србији и Удружење Завичај Београд оцијенили су да би евентуални одлазак потпредсједника Владе Хрватске из редова Срба Бориса Милошевића на хрватску прославу "Олује" у Книн представљао легализацију етничког чишћења и погрома Срба у Хрватској и издајнички чин, а не жртву за побољшање статуса Срба.

 

Милан Жунић из Координације рекао је на конференцији за новинаре да је за све Србе годишњица хрватске војно-полицијске акције Олуја" дан жалости и никада не може бити прослава, те истакао да Срби траже да им се ријеше имовинско-правни проблеми, јер је процијењена штета над њиховом имовином већа од 40 милијарди долара.

"Представници оних јадних, недокланих Срба, не би требало да учестувју у обиљежавању Олује, без обзира што су такву одлуку већ донијели под притиском, приказујући је као своју жртву бољих односа са Хрватима“, рекао је Жунић.

Он је рекао да се не слаже да предсједником Србије Александром Вучићем да ће разумјети представнике Србе ако оду на прославу, те додао да Срби из Хрватске неће разумјети тај, како је рекао, издајнички чин присуства на прослави "Олује".

"Не можемо их разумјети, јер је 600.000 Срба било прије рата, а данас је 180.000. Гдје је нестало 420.000 Срба? Шта треба да обиљежавају -убијање и протјеривање својих сународника?", рекао је Жунић.

Он сматра да би евентуални одлазак Бориса Милошевића значио жртву, али за хрватске интересе, да им спере љагу са злочина над Србима и да опрост за злочине и највеће етничко чишћење послије Другог свјетског рата.

Жунић је рекао да и послије 25 година у Хрватској нема воље да се санкционшу злочини у "Олуји", која је злочин без казне, те да Хрватима не пада на памет да рјешавају проблеме протјеранх Срба, нити их нико присиљава.

"Тако да су они комотни у том свом безобразлуку. ЕУ зна и ћути на дискриминаторске законе донијете у Хрватској, а нажалост, почели смо и ми оштећени да ћутимо након толико времена“, рекао је Жунић.

Он је затражио да се нађе начин код УН да се Хрватска присили да коначно почне рјешавати проблеме својих грађана Срба које истјерала, као и да Србија коначно са Хрватском отвори питање рјешавања имовинско-правних проблема Срба, њиховог евентуалног масовног повратка у Хрватску.

Ненад Абрамовић из Удружења Завичај" је позвао Бориса Милошевића да не иде на хрватску прославу "Олује" у Книн и да не даје никакав легитимитет тој злочиначкој акцији и ентичком чишћењу Срба, јер ће остати уписан у историји као издајник.

Абрамовић је истакао да је послије рата у Хрватској у протеклих 25 година донесено низ дискриминаторских закона, којима се жели спријечити повратак Срба, те навео да сваке године пет пута више Срба оде из Хрватске, него што се врати.

Он је међу дискриминаторксим законима поменуо Закон о порезу на некретнине, према којем се, што је невиђено, сама некретнина, ако је напуштена и ако се на њу не плаћа тростурко већи порез, проглашава за порезника и одузима по сили закона.

Као још један вид да се одузме српска имовина је и Закон о управљању јавном имовином, којим се одузима имовина фирмама из Србије, тако што се омогућава се закуп на 30 година уз могућ откуп.

Осим тога, Срби не могу да располажу својим кућама, које су одузете и дате привременим корисницима, који нису дужни да изађу из њих док се не намире њихова наводна новчана улагања у ту кућу.

Напомињући да су Срби, по катастру, власници једне трећине земљишта у Хрватској, Абрамовић је рекао да је већина српских кућа продата незаконито преко агенција за некретнине путем фалсификованих пуномоћја и без знања власника Срба, а на више од милион катастарских парцела Хрватска се укњижила као власник, док је више од 300.000 хектара земље која је у власништу Срба дато у закуп.

Он је подсјетио и на дискриминаторски закон о стамбеном збрињавању, као и да око 60.000 пензија Срби нису добили добило, што по птраживања износи око 20 милијарди долара, а највећи проблем за Србе су оптужнице за наводни ратни злочин.

Абрамовић је рекао да нова Влада Србије треба да истраје на Анексу Г Споразума о сукцесији, односно да се Србима из Хрватске врате стечена и имовинска права на стање од прије избијања ратних сукоба у Хрватској.