ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво04/08/2020

СТАЊЕ СА ПРАВИМА СРБА У РЕГИОНУ СВЕ ЛОШИЈЕ, БЕОГРАД ДА РЕАГУЈЕ

 

БЕОГРАД, 4. АВГУСТА /СРНА/ - Стање са правима Срба у региону је све лошије, због чега се од званичне Србије очекује јасна, јавна и институционална политика према српском народу у региону, засновану на модерним узорима Мађарске и Хрватске, као и на реципроцитету, саопштио је "Напредни клуб", који је припремио годишњи извјештај о политичким правима српског народа у региону.

 

Из "Напредног клуба" наводе да овај, 12. извјештај има црне корице, пошто је од 2016. присутно погоршање стања и систематско умањивање постојећих права већине Срба који живе у сусједним земљама.

"Стање политичких права српског народа у региону је данас горе него икада после 2008. Године. Захтевамо од суседних држава да поштују уставом и законима загарнтована права својих грађана Срба. Тражимо од САД и ЕУ да прекину са политиком подршке обесправљивању српског народа", наводе из ове невладине организације.

У изводима из извјештаја се наводи да је током 2019. и 2020. године дошло до вјерског и националног прогона у Црној Гори, гдје је донесен закон о вјерским заједницама чијим словом и пратећим уговорима је обесправљена и у неравноправан положај доведена Српска православна црква којој припада 70 одсто грађана ове земље.

"Настојећи да скрши мирне протесте, власт је вршила разна насиља, грађани су пребијани и хапшени. Српски народ у Црној Гори изложен је учесталим притисцима и асимилацији. Према њему режим ДПС-а врши политику апартхејда. Срби су сразмерно пет пута мање запослени у државној служби од националних Црногораца", указују из "Напредног клуба".

У извјештају се додаје да су Србима у Црној Гори одузета и оспорена уставом и законима загарантована права и равноправност кад је ријеч о просвјети и култури, а да кампање мржње у медијима и преко државних установа у Европи нису виђене од пада фашистичких режима у Грчкој и Португалу.

У извјештају се оцјењује да је Републици Српској под међународним притиском наметнуто даље укључивање у НАТО, те да је противзаконито изабрана нелегитимна Централна изборна комисија БиХ. "Уставни суд БиХ /коме је мандат истекао прије 15 година/ одузео је овом ентитету пољопривредно земљиште које чини седам одсто његове територије. Србима нису призната уставна права у три кантона Федерације БиХ", наводи ова организација.

У Хрватској је, као се напомиње у извјештају, било највише регистрованих напада на Србе у протеклих шест година, а нису испуњена сва законима предвиђена права за српски народ.

"Српске политичке представнике уцењују и покушавају да корумпирају како би славили дане у којима је убијено 1.800 њихових сународника, а протерано 250.000", пише у извјештају.

У Сјеверној Македонији српски народ, како се наводи у извјештају, не ужива слободу вјероисповијести и нема иста права као мањине сусједних држава, у Албанији и Словенији права Срба су знатно мања него права Албанаца и Словенаца у Србији.

"Напредни клуб" наводи да је једино у Румунији и Мађарској стање добро, као и претходних година.

У тексту се наводи да у сусједним државама живи око 1,7 милиона Срба, а већини њих /око 95 одсто/ била су послије 1990. године ускраћена права која су до тада уживали.

"Због истих права су у случају народа сличне бројности /Словенаца, Албанаца са Косова и Метохије, Бошњака и Црногораца/ САД и НАТО били спремни да воде рат“, истиче се у тексту.

"Напредни клуб" од 2008. године прати и анализира стање политичких и других права српског народа који живи у осам сусједних држава и једном протекторату /Црна Гора, БиХ, Хрватска, Сјеверна Македонија, Словенија, Албанија, Румунија, Мађарска и Косово-УНМИК/.