ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет04/08/2020

ЊЕМАЧКА СЕ ВЕЋ СУОЧАВА СА ДРУГИМ ТАЛАСОМ ЕПИДЕМИЈЕ

 

БЕРЛИН, 4. АВГУСТА /СРНА-Ројтерс/ - Њемачка се већ суочава са другим таласом епидемије вируса корона и ризикује да протраћи раније постигнут успјех тиме што становништво не поштује правила социјалног дистанцирања, изјавила је предсједник њемачког удружења љекара "Марбургер Бунд" Сузан Јона.

 

Дневни број потврђених случајева заразе константно је растао у посљедњих неколико седмица, а здравствени стручњаци упозоравају да слабије одржавање хигијене и недовољно поштовање правила социјалног дистанцирања једног дијела становништва доводи до ширења вируса у заједницама.

"Већ смо у другом успону", рекла је Јона за лист "Аугсбургер алгемајне".

Према ријечима Јоне, постоји опасност да ће се жељом за враћањем у нормално стање и укидањем мјера спречавања ширења заразе протраћити успјех који је Њемачка до сада постигла.

Јона је позвала становништво да настави да поштује мјере социјалног дистанцирања и хигијене, као и да настави да носи заштитне маске.

Највећа европска економија до сада је успјела да исконтролише пандемију уз мањи број жртава у односу на поједине сусједне земље, као што су Француска и Италија, захваљујући честом тестирању, добром здравственом систему и поштовању мјера социјалног дистанцирања.

Њемачки Институт "Роберт Кох" саопштио је да је у Њемачкој број заражених у посљедња 24 часа увећан за 879 на 211.281, а да је преминуло још осам пацијената позитивних на вирус корона, чиме је укупан број умрлих од посљедица пандемије у тој земљи достигао 9.156.