ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана04/08/2020

БРНАБИЋ: НИКО НЕ МОЖЕ ДА ЛЕГИТИМИЗУЈЕ ЕТНИЧКО ЧИШЋЕЊЕ

 

БЕОГРАД, 4. АВГУСТА /СРНА/ - Премијер Србије Ана Брнабић рекла је данас да нико не може да легитимизује злочиначку акцију "Олуја" војно-полицијских снага Хрватске из 1995. године, напомињући да је ријеч о етничком чишћењу Срба из Хрватске.

 

"Нико не може да легитимизује ту акцију, ко год да буде тамо и шта код да каже", рекла је Брнабићева, коментаришући најављени одлазак представника Самосталне демократске српске странке /СДСС/ Бориса Милошевића у Книн на обиљежавање 25. година од "Олује".

Брнабићева је рекла да присуство Милошевића том скупу у Книну не може да подржи, али да неће ни да га осуђује.

"Не бих да осуђујем човека, сигурна сам да ни њему није лако", рекла је Брнабићева за ТВ "Пинк".

Она је нагласила да акција "Олуја" представља етничко чишћење Срба из Хрватске и да је то рекао и тадашњи хрватски предсједник Фрањо Туђман.

У Сремској Рачи вечерас ће бити обиљежен Дан сјећања на све страдале и прогнане Србе у злочиначкој акцији хрватске војске и полиције "Олуја", а помену ће присуствовати Његова светост патријарх српски Иринеј, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, предсједник и премијер Србије Александар Вучић и Ана Брнабић.

Војно-полицијска акција "Олуја" почела је 4. августа 1995. године офанзивом хрватске војске и полиције, те јединица ХВО-а на подручју Баније, Лике, Кордуна и сјеверне Далмације.

Дан касније, 5. августа, хрватска војска је ушла у готово напуштен Книн и истакла заставу Хрватске, док су колоне избјеглица преко српских територија у БиХ кренуле ка Србији.

Према подацима "Веритаса", током "Олује" из својих домова протјерано је више од 220.000 крајишких Срба, а на евиденцији се налазе имена 1.869 погинулих и несталих Срба, од којих 1.220 цивила. Око три четвртине страдалих било је старије од 60 година, а међу жртвама је 551 жена.

Међународни суд правде је у пресуди из фебруара 2015. године "Олуја" оквалификовао као етничко чишћење, али не и као геноцид, мада свјетски експерти за ту област тврде да је та операција имала све карактеристике геноцида.