ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана04/08/2020

"ОЛУЈА" - КЛАСИЧАН ЗЛОЧИН НАД СРБИМА

 

БАЊАЛУКА, 4. АВГУСТА /СРНА/ - Предсједник СДС-а Мирко Шаровић рекао је да је хрватска војно-полицијска операција "Олуја" била класични злочин над Србима и погром становиштва Републике Српске Крајине.

 

Он сматра да је неприхватљиво да хрватски предсједник Зоран Милановић додјељује одликовања појединим лицима која су оптужена за ратне злочине у БиХ.

"Давање одликовања осуђенима за ратне злочине не шаље добру поруку и лоше је. То се није требало догодити", рекао је Шаровић новинарима у Бањалуци.

На питање колико се СДС одмакао од политике деведесетих, Шаровић је рекао да та странка има приступ који "не провоцира и не буди ране које би нас вратиле уназад".

"Наш став је да СДС колико год је могуће гледа унапријед и не осврће се на неки период иза", додао је Шаровић.

Војно-полицијска акција "Олуја" почела је 4. августа 1995. године офанзивом хрватске војске и полиције, те јединица ХВО-а на подручју Баније, Лике, Кордуна и сјеверне Далмације.

Дан касније, 5. августа, хрватска војска је ушла у готово напуштен Книн и истакла заставу Хрватске, док су колоне избјеглица преко српских територија у БиХ кренуле ка Србији.

Према подацима "Веритаса", током "Олује" из својих домова протјерано је више од 220.000 крајишких Срба, а на евиденцији се налазе имена 1.869 погинулих и несталих Срба, од којих 1.220 цивила.

Међународни суд правде је у пресуди из фебруара 2015. године "Олуја" оквалификовао као етничко чишћење, али не и као геноцид, мада свјетски експерти за ту област тврде да је та операција имала све карактеристике геноцида.