ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво04/08/2020

ЗАКЉУЧЦИ СУДА БиХ ПРЕДСТАВЉАЈУ МИЈЕШАЊЕ У РАД ТУЖИЛАШТВА

 

САРАЈЕВО, 4. АВГУСТА /СРНА/ - Главни тужилац Гордана Тадић и шефови тужилачких одјељења и одсјека у Тужилаштву БиХ оцијенили су да закључци Суда БиХ, који указују на наводне нерегуларности приликом изузимања документације у истражним предметима у којима поступају тужиоци и овлаштена службена лица, представљају директно мијешање и опструкцију њиховог рада у борби за јачање владавине права, као и у појединим активним предметима у којима поступа Тужилаштво, значајним за владавину права.

 

Проширени колегијум Тужилаштва БиХ, који је данас одржан, сматра да закључци Суда БиХ указују на наводне нерегуларности приликом изузимања документације у истражним предметима у којима поступају тужиоци и овлаштена службена лица, те издавању усмених наредби судија за поступање у предметима.

Колегијум је закључио да се о наведеним закључцима, који су достављени само појединим руководиоцима и тужиоцима, упозна Високи судски и тужилачки савјет /ВСТС/ БиХ, који би се у најкраћем року о њима изјаснио, како не би наступиле штетне посљедице, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Закључак је и да се од ВСТС-а затражи да од Суда БиХ прибави детаљне информације о одржаној сједници и начину доношења закључка, а допис ће бити упућен и Канцеларији дисциплинског тужиоца.

Тужилаштво БиХ је навело да ће, ради заштите интегритета институције и тужилачке функције, предузети све законом предвиђене мјере и радње.