ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија04/08/2020

У ПРВОМ КВАРТАЛУ МАЊЕ ИНВЕСТИЦИЈА ЗА 3,4 ОДСТО

 

САРАЈЕВО, 4. АВГУСТА /СРНА/ - У БиХ је, према прелиминарним подацима Централне банке БиХ, у првом кварталу регистровано смањење директних страних инвестиција за 3,4 одсто или 243,2 милиона КМ у односу на исти период прошле године, саопштено је из Агенција за унапређење страних инвестиција у БиХ /Фипа/.

 

Директор Фипе Милица Марковић рекла је да се економија БиХ, која је и прије епидемје вируса корона била на путу успоравања, сада суочава с могућом дубоком рецесијом.

"Ако узмемо у обзир извјештаје међународних институција о положају БиХ на глобалном нивоу и томе додамо посљедице пандемије, јасно је да ће ефекти по нашу економију и привреду бити скоро драматични", истакла је Марковићева.

Према њеним ријечима, Фипа је у мају урадила анкету међу инвеститорима у БиХ, према којој је њих 50 одсто потврдило наставак планираних инвестиција у земљи, а које су договорене прије вируса, 40 одсто ће највјероватније одгодити планиране инвестиције, двије компаније планирају премјештај дијела пословних активности ван БиХ, а једна ће потпуно обуставити инвестиционе активности.

Марковићева је поменула и извјештаје Свјетске банке о лакоћи пословања, према коме је БиХ погоршала свој рејтинг, затим Форбсов извјештај о најбољим земљама за пословање, према ком је БиХ најгора у региону.

"На основу ових извјештаја јасно је да слика пословног амбијента БиХ није позитивна. Уобичајено смо посљедњи у односу на земље региона и друге европске земље", истакла је Марковићева.

Она је нагласила да би главни економски приоритети БиХ свакако морали бити убрзање интеграција у ЕУ, јачање финансијског система, реформа јавне управе, те осигурање економског раста подстицањем динамичког и конкурентског приватног сектора.

"Спорост или застој у отклањању пословних баријера и лоша позиција БиХ у извјештајима међународних институција, отежавају представљање БиХ као позитивне дестинације за улагање и привлачење страних инвестиција", навела је Марковићева.

И поред евидентних тешкоћа и објективних препрека изазваних пандемијом, она је истакла да Фипа и даље ради на реализацији постојећих и прибављање нових пројеката који би могли бити интересантни за потенцијалне стране инвеститоре у БиХ.

Према њеним ријечима, тренутно је у фази разраде 285 "Фипа пројеката" и то 72 у пољопривредно—рехрамбеном сектору, 17 у металопрерађивачком, 52 у енергетском сектору, у туризму 51 пројекат, дрвном сектору 11 пројеката, у некретнинама 22 пројекта, текстилном сектору пет, сектору иновација 20, те у другим секторима 35 пројеката.

"Осим ових у реализацији су и приоритетни пројекти Владе Републике Српске, њих 66 и Владе Федерације БиХ 112. Сигурно је да би реализација бар већине од ових пројеката значајно допринијела побољшању економског и привредног амбијента и имиџа БиХ као и њеном привредном расту који би се потврдио најприје кроз запошљавање људи", истакла је Марковићева.

Она је рекла да оно што је извјесно у овом тренутку као важно упориште за привредни опоравак од посљедица пандемије, јесте помоћ Савјета ЕУ који је у оквиру износа за помоћ земљама западног Балкана предвидио и 250 милиона евра за БиХ.