ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана04/08/2020

БОРИТИ СЕ У МЕЂУНАРОДНОЈ ЗАЈЕДНИЦИ ЗА ЗАБРАНУ ПРОСЛАВЕ "ОЛУЈЕ"

 

БЕОГРАД, 4. АВГУСТА /СРНА/ - Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцијенио је данас да је потребно активно се борити у међународној заједници да се забрани обиљежавање злочиначке акције "Олуја" у Книну, јер је ријеч о проусташком догађају.

 

Линта је подсјетио да се у Книну сваког 5. августа слави протјеривање и убијање Срба, отимање, пљачкање и уништавање српске имовине, величају ратни злочинци Фрањо Туђман, Анте Готовина и многи други, негирају и прећуткују српске жртве, шири мржња и подстиче насиље према преосталим Србима, рехабилитује и промовише усташтво и усташки симболи.

"Наведене и многе друге чињенице потврђују да је темељ данашње Хрватске злогласна и геноцидна НДХ и да је акција `Олуја` удружени злочиначки подухват и наставак усташких операција из периода Другог свјетског рата чији је циљ био потпуно уништење српског народа", навео је Линта у писаној изјави.

Он је оцијенио да је забрана Хрватској да прославља злочиначку акцију "Олуја" један од предуслова да се хрватски народ суочи са својом геноцидном и усташком прошлошћу.

"Јасно је да данашња Хрватска није способна да буде модерна земља у којој се поштују темељне вриједности данашњег свијета и да због тога постаје све више фактор немира и нестабилности у региону", истакао је Линта.

Линта је упозорио да је Хрватска по свом карактеру проусташка држава у којој је Хрватски сабор покровитељ комеморације убијеним усташким злочинцима у Блајбургу, у којој се легализује усташки поздрав "За дом спремни", одлуком Савјета за суочавање са прошлошћу хрватске Владе и пресудом Високог прекршајног суда.

Он је указао да у тој земљи преживјеле усташе примају пензије за извршен геноцид над Србима, Ромима и Јеврејима, слободно се исписују десетине хиљада усташких, нацистичких и фашистичких графита и подижу споменици усташама и ратним злочинцима.

"У Хрватској су главни идоли ратни злочинци Анте Павелић, надбискуп Алојзије Степинац, командант чувене по злу Црне легије Јуре Францетић, Фрањо Туђман, генерал Анте Готовина и проусташки пјевач Марко Перковић Топмсон", указао је Линта.

Према Линтиним ријечима, у Хрватској су главни симболи Томпсонова србомрзачка пјесма "Бојна Чавоглаве", усташки поздрав "За дом спремни", усташки грб који почиње са првим бијелим пољем, усташко слово "У" и злогласни узвик "Убиј Србина".

Војно-полицијска акција "Олуја" почела је 4. августа 1995. године офанзивом хрватске војске и полиције, те јединица ХВО-а на подручју Баније, Лике, Кордуна и сјеверне Далмације.

Дан касније, 5. августа, хрватска војска је ушла у готово напуштен Книн и истакла заставу Хрватске, док су колоне избјеглица преко српских територија у БиХ кренуле ка Србији.

Према подацима "Веритаса", током "Олује" из својих домова протјерано је више од 220.000 крајишких Срба, а на евиденцији се налазе имена 1.869 погинулих и несталих Срба, од којих 1.220 цивила.

Међународни суд правде је у пресуди из фебруара 2015. године "Олуја" оквалификовао као етничко чишћење, али не и као геноцид, мада свјетски експерти за ту област тврде да је та операција имала све карактеристике геноцида.