ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана04/08/2020

СРАМОТНА СТРАНИЦА У ИСТОРИЈИ ЕВРОПЕ

 

БЕОГРАД, 4. АВГУСТА /СРНА/ - Вријеме није донијело правду за жртве хрватске војно-полицијске акције "Олуја" и то ће остати исписано као срамотна страница у историји Европе, изјавио је данас министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић.

 

Он је поводом 25 година од прогона српског народа из Хрватске, истакао да је овај брутални злочин извршен усред Европе и данас остао злочин без казне.

"Нажалост, и 25 година касније Хрватска ће славити војну операцију у којој је више од 1.800 Срба погинуло или нестало, док је око 250.000 прогнано. Славиће акцију у којој је спроведено етничко чишћење нашег народа и у којој су жртве у највећем броју били цивили, углавном старци, старице, жене и деца", навео је Стефановић у писаној изјави.

Стефановић, који је и потпредсједник Владе, поручио је да је поносан што се Србија данас не стиди, не прећуткује и не скрива страдање сопственог народа.

"Поносан што данас обележавамо Дан сећања на страдале и прогнане Србе у `Олуји`, што Србија већ шесту годину заредом, захваљујући одлучности председника Александра Вучића, више не ћути, како је то било некада, и што има снаге да гласно каже да је то био страховит злочин и не дозвољава да се заборави. То је најмање што као друштво дугујемо жртвама и прогнанима у злочиначкој акцији `Олуја`", закључио је Стефановић.